https://www.traditionrolex.com/7

 Adventní půlhodinka, tentokrát nevarhanní | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Události z kalendáře si můžete pohodlně přenést ve formátu ICS do Vašeho mailového programu či mobilu.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Adventní půlhodinka, tentokrát nevarhanní

Adventní čas má být navzdory rychle pulsujícímu životu dobou ztišení, zklidnění. Nevím, jak dalece jste úspěšní v plnění tohoto vytouženého záměru. Zkuste se proto zastavit v době adventní v prostoru k tomu nejpříhodnějším, v kostele. Již několik let se otevírá kostel sv. Petra a Pavla v Mělníku pro všechny, kteří se rádi zastaví v tomto důstojném prostoru alespoň na půlhodinku varhanní hudby a potom si vezmou k příjemnému prohřátí kalíšek svařeného vína, které provoní předsíň kostela i prostor před ním.

Půlhodinka vznikla před sedmi lety jako poděkování všem, kteří nějakým způsobem podpořili projekt obnovy varhan chrámu. Ten již dospěl do takové fáze, kdy musely být provizorní varhany z roku 1898 (!) v červnu z kůru odstraněny, aby zde mohly proběhnout stavební a restaurátorské práce, které vyžaduje nejen stav stavby samé, ale které jsou také nezbytným předpokladem pro instalování nových varhan s využitím barokního prospektu původního nástroje (1712 – 1898) v příštím roce. Proto bude letošní půlhodinka nevarhanní, ale o to více adventní.

K adventu patří zpěv rorátních písní, které v minulosti zněly v kostelích v ranních hodinách. Minulé století je zavrhlo, naše současnost se k nim opět vrací. Bude tomu tak i na (Ne)Varhanní půlhodince v kostele sv. Petra a Pavla ve čtvrtek 12. prosince 2013, i když v čase pro roráty neobvyklém, v 17 hodin. Kdo nás ve zpěvu povede? Po nějaké době na Mělník opět zavítá komorní soubor Ritornello s uměleckým vedoucím Michaelem Pospíšilem. Zabývá se hudbou 16. a 17. století, již interpretuje za užití historických nástrojů a jejich replik. Bude tomu tak i při zpěvu barokních rorátů, kdy souboru vypomohou členové Mělnického pěveckého sboru a také posluchači, neboť budou k dispozici zpěvníčky.

Všichni, kdo se chcete na chvíli zastavit, všichni, kteří podporujete projekt obnovy mělnických varhan, všichni, již máte chuť si zazpívat, jste srdečně zváni.

Renata Špačková za MOOS ve spolupráci s Proboštstvím Mělník a městem Mělník

 



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7