https://www.traditionrolex.com/7

 Výlet za humna do kouzelné Rokytnice nad Jizerou s ještě kouzelnější Caffe Genziana | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Výlet za humna do kouzelné Rokytnice nad Jizerou s ještě kouzelnější Caffe Genziana

Před dvěma lety odešel z mělnické čajovny a galerie Alexandr Atanasov. Zajímal nás jeho osud, a tak jsme za ním vyrazili. V Krkonoších totiž otevřel penzion s kavárnou.

Čemu jsi se dva uplynulé roky vlastně věnoval?

Na to existuje jednoduchá odpověď – gastronomii. V poslední době mě přitahovaly hory. Tak jsem nejdříve rok strávil v Krušných horách u mého kamaráda taktéž baristy, kde jsme společnými silami provozovali penzion. No, a když se mi naskytla příležitost provozovat svůj penzion s kavárnou v Krkonoších, tak jsem neváhal.

Proč zrovna Rokytnice nad Jizerou?

V roce 2001 jsem se díky čajové kultuře dostal blíže i k té kávové kultuře. V prvních letech to byl jen obrovský koníček, který jsem nechtěl „plácat“ společně s čajovnou a tak jsem se přirozenou cestou vzdělával o kávě.  Nejprve to byly baristické kurzy, spousty nejen odborných článků o pěstování, pražení, způsobů podávání kávy, degustací (tzv. cupping) a kávové kultuře. Po několika letech mne můj školitel požádal, jestli bych mu pravidelně nechtěl pomáhat při baristických soutěžích – tedy jako technický dozor. Dostal jsem tedy do ruky stopky, tabulky na zapisování daných parametrů při přípravě espressa či cappuccina a zapisoval výsledky, ze kterých se vyhodnocovali vítězové soutěží. Zúčastnil jsem se soutěží v Terstu, Nových Zámkoch, Bratislavě a Praze. Vlastně se pro mne stala káva obrovským koníčkem a začal jsem hledat vhodný prostor na kavárnu.

A našel v Rokytnici nad Jizerou?

Ano. Velké plus, které tu je, je kontakt s hosty. Dokážeme se totiž o hosty postarat od rána do večera, protože nabízíme i ubytování se stravou.

V názvu Genziana café, si hned každý představí kavárnu, kde se hlavně popíjí káva, čaj a maximálně se podává nějaký dort.

Možná před lety to hostům stačilo, ale nyní je trend úplně jiný. Od počátku jsem měl jasno, že chci potěšit hosty nejen správně připravenou a výbornou kávou, ale také hodnotným jídlem, které má osobitou chuť, je nápadité a hlavně domácí. Vlastně jsem menu skládal několik let v hlavě a při různých příležitostech jsem okoukával, jak to dělají jinde a k čemu bych chtěl směrovat já.

Co Genziana café nabízí?

Na našich webových stránkách je napsáno: „Většinu pokrmů, které můžete v naší kavárně ochutnat, si připravujeme sami“. To zmiňuji ne pro to, že bych se chtěl vychloubat, ale aby bylo zřejmé, že chceme pro své návštěvníky to nejlepší. Myslím, že tímto naprosto přesně vystihuji podstatné. Pečeme si opravdu vlastní bagetky (nerozpékáme, jak si někteří myslí), toustový chléb, dorty a další. Vyrábíme a zauzujeme si vlastní párky, šunku. Na to jsme obzvláště hrdí. Naší specialitou jsou francouzské/belgické palačinky – tedy crepe a gallettes.

Takže za Tebou hosti jezdí na víkendy?

Nejen na víkend. Je tu krásně v jakoukoli roční dobu. Navíc teď – v mimosezoně nabízíme ubytování za 200 korun na noc a osobu. Akce platí do zahájení letní sezony. Další informace naleznete na www.genziana.cz.

Prozradíš nám plány do budoucna, čeho by jsi rád dosáhl?

Baví mne si hrát. Myslím tím propojování gastronomie s daným místem. Do budoucna se chceme více zaměřit na místní dodavatele. Tak sháníme a objíždíme okolí, abychom mohli nabízet místní produkty.

Ještě mi na sebe prozraď nějaké kontakty.

Genziana café, Horní Rokytnice 476, 51245 Rokytnice nad Jizerou, www.genziana.cz, telefon 604419522.

 

 

 



Sponzorované články

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

1 držím palce


Jen víc takových Atanasovů!


https://www.traditionrolex.com/7