https://www.traditionrolex.com/7

 O pacienty s alzheimerem se v zlosyňském Alzheimercentru stará i labrador | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Události z kalendáře si můžete pohodlně přenést ve formátu ICS do Vašeho mailového programu či mobilu.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

O pacienty s alzheimerem se v zlosyňském Alzheimercentru stará i labrador

   Alzheimercentrum ve Zlosyni, jedno ze šesti center sítě Alzheimercentrum v České republice a na Slovensku, zařazuje do svého terapeutického programu i tzv. canisterapii – terapii pomocí kontaktu psa s člověkem. Děje se tak především při procházkách, které osoby trpící Alzheimerovou chorobou absolvují na denní bázi, jako prostředek k uvolnění napětí, neklidu či případné agrese. Přítomnost psa při těchto procházkách má zklidňující i bezpečnostní efekt.

   Canisterapie, odvozená z latinských slov pro psa (canis) a léčbu (terapie), využívá pozitivního působení přítomnosti psa na psychiku člověka. Metoda se u nás používá od 90. let minulého století, kdy byly prokázány její příznivé účinky u lidí trpících psychickými, fyzickými či sociálními poruchami. Terapie se navíc osvědčila i jako vhodný doplněk geriatrie. Zvíře totiž starým lidem dokáže dopřát pocit přátelství, vzájemné potřebnosti nebo zmírnit pocit osamění. Pes také může sloužit jako prostředník pro lepší komunikaci a navazování kontaktu s okolím.

   „Klienti bývají někdy velmi neklidní a cítí vnitřní pnutí, přesto, že si tento stav neumí sami vysvětlit. U lidí trpících Alzheimerovou chorobou se nejedná o nic neobvyklého. Zvláště pokud zde vznikly pro takové chování osobnostní předpoklady ještě před onemocněním. Také platí, že pokud byl pacient dříve aktivní, věnoval se sportu a byl zvyklý trávit čas venku, je pravděpodobné, že se u něho neklid a zvýšená potřeba chození vyskytne. S tím nám ve Zlosyni s radostí pomáhá náš labrador Oskar,“ říká ředitelka sítě Alzheimercentrum Jaroslava Jůzová a dodává: „Ten vydrží stejně, jako naši klienti, neúnavně chodit v areálu zahrady, kterou klienti zařízení mohou využívat, celé hodiny a je schopen v případě nenadálé situace přivolat na pomoc sestřičku.“

   Dá se říci, že Oskar je rozhodně platným členem ošetřovatelského týmu Alzheimercentra ve Zlosyni. Je to šestiletý světlý labrador a díky své milé, dobromyslné povaze si získá každého. Je hodně společenský a jako správný pes, hlídá „svoji“ zahradu a veškeré dění má pod kontrolou. Oskar ale pomáhá nejenom aktivním a chodícím klientům – užijí si ho i ti, kteří jsou ponořeni častěji do svého vnitřního světa. Stačí, aby ošetřovatel na chvíli zprostředkoval kontakt klienta s Oskarovým tělem a trpělivý a laskavý pejsek svou přítomností dodá klientovi pocit klidu a bezpečí.

   Na své si ale přijdou i klienti, kteří jsou spíše klidnější povahy a pohyb nevyhledávají v tak vysoké míře. Je zde několik společenských místností, kde za asistence ergoterapeutek probíhají různé skupinové i  individuálně zaměřené terapeutické aktivity. Nejoblíbenější je muzikoterapie a cvičení s hudbou, ale také například luštění křížovek, poslech vážné hudby či sledování filmů. Zlosyňské Alzheimercentrum si zakládá na rodinné atmosféře. Přátelské prostředí navozuje i jedna ze společenských místností, která je vybavena kuchyňkou, kde si klienti mohou v klidu posedět u kávy a nerušeně si spolu povídat. „Naši klienti zde žijí stejně, jako doma ve svém přirozeném domácím prostředí. Několikrát za měsíc pro ně pořádáme různé společenské akce a výlety a každý rok připravujeme Den otevřených dveří, kde se společně setkávají klienti, jejich rodiny i zaměstnanci,“ říká ředitelka Alzeimercentra ve Zlosyni Mgr. Dana Jarešová.

PřílohaVelikost
Labrador_Oskar.jpg21.06 KB


Zpravodajství

https://www.traditionrolex.com/7