https://www.traditionrolex.com/7

 Pouliční umění má v Mělníku zelenou | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Události z kalendáře si můžete pohodlně přenést ve formátu ICS do Vašeho mailového programu či mobilu.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Pouliční umění má v Mělníku zelenou

Mělník - Dalšího kulturního oživení se může dočkat město Mělník. Mělničtí zastupitelé totiž schválili vyhlášku o pouličním umění, kterou podle vzoru hlavního města Prahy připravil jeden z nich, opoziční Ondřej Tichota (nezávislý za TOP 09). Předpis, který vstoupí v platnost 8. července, odstraní zbytečnou byrokracii a dá možnost místním i přespolním umělcům snadno zpříjemnit Mělník sobě i druhým. 

"Kdo chtěl hrát na ulici s kloboukem na příspěvky kolemjdoucích, musel se dosud ohlásit několik dní předem na městském úřadě, vyplnit žádost a zaplatit zábor veřejného prostranství, tedy 5 Kč/m2, jako by šlo o klasickou kulturní akci. Nešikovná byrokracie pro tento druh umění odpadne. Někdo může namítnout, že to přeci jde i bez vybírání drobných do klobouku, ale ten klobouk je pojítkem mezi umělcem a divákem a k hraní na ulici patří," říká Ondřej Tichota, který na Mělník přivádí různé formy tzv. živého umění. 

Sám si uvedené kolečko na úřadě vyzkoušel loni, kdy zkusil zahrát v centru města nad soutokem. "Většina kolemjdoucích vítala pouličního hráče jako příjemné zpestření. Jedna průvodkyně říkala německým turistům, že je to poprvé, kdy tady někdo hraje na ulici - a ti lidé ze své cesty třeba doma zmíní i vzpomínku na Mělník a zpěváka s kytarou," nastiňuje Ondřej Tichota další svoji motivaci, spočívající v nových formách propagace města mezi turisty.

Doufá, že kromě uvolnění pravidel vyhláškou také  upozorní místní umělce na to, že pouliční umění jde dělat i na malém městě a že to může jít snadno a velice dobře. Po pianu v podloubí je to v krátké době jeho druhý realizovaný nápad na oživení města.

"Piano překvapivě ukázalo, že je tady spousta lidí, kteří umí na tento nástroj krásně hrát. Máme i spoustu kytaristů, zpěváků, divadelníků a výtvarníků. Naše město má v řadě směrů netušený potenciál, a ten je dobré využívat – což je na lidech samých. A zastupitelstvo je tu od toho, aby k tomu vytvářelo podmínky," uvažuje zastupitel za TOP 09 a nezávislé Ondřej Tichota. „Stačí, když umělec ráno vstane a řekne si, "dnes vezmu kytaru a půjdu si zahrát". A nemusí to komukoli předem ohlásit.“

Pouliční umění lze provozovat denně od 9 do 21 hodin, na jednom místě maximálně po dobu 2 hodin. Nesmí se hrát např. u kostelů v době konání bohoslužeb, u škol v době výuky, na dětských hřištích a hřbitovech a u nemocnice a ordinací lékařů. Přesné znění vyhlášky bude v nejbližších dnech zveřejněno na webu města www.melnik.cz. 



Město

https://www.traditionrolex.com/7