https://www.traditionrolex.com/7

 Vzpomenou na ty, kteří již nejsou mezi námi | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Vzpomenou na ty, kteří již nejsou mezi námi

Předčasný odchod skvělých lidí je vždy velkou ztrátou, a proto si zaslouží vzpomínku od těch, kteří je měli rádi. A právě dvěma z nich bude věnován poslední listopadový víkend v klubu Stará Mydlárna.

Zpráva o úmrtí Petra Kalandry zasáhla v roce 1995 širokou hudební veřejnost, neboť bezesporu.patřil k nejznámějším českým bluesovým hudebníkům. Byl výborný kytarista, hráč na foukací harmoniku a skladatel. Hrál s mnoha známými muzikanty jako například Zuzana Michnová, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta nebo Vladimír Mišík. Od poloviny sedmdesátých let byl členem známé skupiny Marsyas. V roce 1984 tuto kapelu opustil a vystupoval společně s Janem Spáleným a Františkem Havlíčkem v triu A.S.P.M. A čtyři roky před svým odchodem pak též hrál se skupinou Blues Session.

Skupina Petr Kalandra Memory Band vznikla u příležitosti desátého výročí jeho úmrtí jako pocta k této legendě českého bígbítu. Koncerty této hudební formace jsou nabité nejen jeho „peckami“, ale i méně známými skladbami. Kapela ve složení Míla Kuželka – kytara a zpěv, Oldřich Šimků – kytara a zpěv, Jiří Stárek – bicí, Jan Petrásek – baskytara, a Igor Šikula – foukací harmoniky, dokáže vytvořit  pohodový večer prosycený tvorbou této kdysi nepřehlédnutelné postavy naší hudební scény. A po roce se tato hudební formace vrací do mělnického klubu, kde vystoupí tento pátek 28. listopadu v již obvyklou dobu od 21. hodin. Hosté tak budou moci vzdát hold tomuto skvělému muzikantovi.

O den později 29. listopadu si bude možno vzpomenout na odchod dalšího člověka, který dokázal mít kolem sebe řadu přátel, jenž na něho dosud nezapomínají. Před pěti lety podlehl zákeřné chorobě Marek Vojtíšek v pouhých šestatřiceti letech. Jeho kamarádi tehdy chtěli nějakým způsobem uctít jeho památku a tak se rozhodli uspořádat na jeho počest turnaj ve hře  Člověče nezlob se!. A tak se zrodil „Memoriál Marka Vojtíška“. Po prvním ročníku, který se konal v Hudebním sále MKD, se ty další již uskutečnily  právě v Mydlárně. Letošní Memoriál proběhne tak přesně v předvečer Markovä odchodu. Turnaj začne jako obvykle ve 14 hodin, kdy účastníci zasednou ke stolům s políčky a figurkami této všeobecně známé hry. Po 19 hodině dojde ke slavnostnímu vyhlášení vítězů a po něm odstartuje tradiční večerní koncert. Letos se návštěvníci mohou těšit na dvojici zajímavých muzikantů. A to na Vladimíra Václavka a Josefa Ostřanského.

Vladimír Václavek hraje velmi osobitou alternativní muziku, ve které se pojí minimalismus s velmi silnými melodiemi. Vladimír patří k nejvýznamnějším postavám tzv. "brněnské alternativní scény". Jeho hudební start je spojen s Ivou Bittovou, Pavlem Fajtem a právě i s Josefem Ostřanským, se kterými se setkal v kapele Dunaj. Od poloviny devadesátých let prochází kapelami E a Domácí lékař a také debutuje svým sólovým albem „Jsem hlína, jsem strom, jsem stroj“. V této době také zakládá moravsko-japonsko-francouzské seskupení Rale, se kterým natočil tři úspěšná alba, na nichž je slyšet šelest šesti jazyků a inspirace kulturami několika kontinentů. Vladimír Václavek vydal také dvě básnické sbírky – Stín stromu a Obrazy cesty.

Kytarista Josef Ostřanský jako člen skupin Dunaj nebo Domácí lékař patří ke stejné  brněnské alternativní scény jako Vladimír. Strávil i několik let jako humanitární pracovník v Čečensku, po návratu do vlasti a přestěhování do Prahy se začal znovu věnovat hudbě. Jeho cílem je dosáhnout co nejplnějšího zvuku v minimalistické (dvojčlenné) sestavě. Což jistě ukáže i v Mydlárně.

Co k tomu dodat. Akorát to, že vzpomínat na ty, kteří již nejsou mezi námi, je možno i vesele.

 

                                                                                                   PhDr. Bedřich Marjanko



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7