https://www.traditionrolex.com/7

 Miniškolka Rolnička a zapomenuté dítě | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: S ostatními uživateli si můžete posílat soukromé vzkazy!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Miniškolka Rolnička a zapomenuté dítě

V pondělí 24.11. v 10:31 oznámila paní Š. telefonicky MP Mělník, že na parapetu v prostorách miniškolky Rolnička (2. patro obchodního domu, nám. Karla IV), kterou provozuje RC Kašpárek, sedí malé dítě (2,5 roku). V 10:35 dorazila na místo hlídka MP ve složení vprap. N. a prap. K. Když se chtěli dostat do prostorů miniškolky, dorazila na místo vychovatelka, která byla před tím telefonicky informována o vzniklé situaci. Odemkla jim dveře a policisté vytáhli dítě zpět do místnosti. Vzhledem k tomu, že dítě bylo jen v krátkém rukávu a zdálo se být podchlazené a v šoku, přivolali policisté RZS, která dítě shledala po fyzické stránce v pořádku a v 11:20 předala dítě otci.

Vysvětlení - ze strany pečovatelek došlo k pochybení, neboť před odchodem na procházku nespočítaly počet dětí dle aktuální docházky. Opustily miniškolku s tím, že jedno dítě v prostorách zůstalo. Bohužel okno v šatně nebylo zabezpečeno (pouze přivřeno bez kličky), dítě vylezlo z okna a sedělo na parapetu.

Toto jsou fakta ze zprávy MP Mělník (č.j. MP-602/14) a z informačního emailu zaslaného RC Kašpárek 24. 11. 2014 rodičům ostatních dětí navštěvujících miniškolku.

Jako rodiče bychom v první řadě rádi poděkovali paní Š. a zasahujícím policistům za rychlou reakci a záchranu našeho syna.

Dle vyjádření vedení miniškolky/RC je dítě v pořádku. Doufáme, že tomu tak je a bude. Čas ukáže.

Vedení miniškolky/RC děkujeme, že nám otevřelo oči, konkrétně pí. Frýdlové a pí. Lukáčové. Jejich postoj k celé situaci, k řešení, k odpovědnosti, k nám, k synovi, ke zveřejnění, k omluvě je tristní. Děláme to dobře, jedeme dál, bez Vás.

Vedení miniškolky/RC udělilo vychovatelkám důtky. Zajímalo by nás, jakou důtku by vychovatelky dostaly, kdyby dítě skončilo pod oknem. Asi pořádnou!

Vedení Kašpárku dle svých slov nedovede vysvětlit, proč se celá věc stala, zároveň ale ví, jakými opatřeními tomu lze v budoucnu předejít. Držíme jim palce!

Chtěli jsme se o tuto zkušenost podělit. Původně jsme mysleli, že se k tomu vyjádříme společně i s vedením RC Kašpárek. Ale dovedete si představit ty diskuze pod článkem!

H. Gajdošíkové děkujeme za velké pochopení a snahu.

S přáním klidných dnů, Štěpánka Vargová a Jiří Manžel, rodiče malého Matouše

Ostatní předchozí téma | následující téma

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

9 Dvě zásadní chyby najednou


Naprosto chápu a dokážu se vcítit do rozhořčení rodičů dítěte, které bylo díky nezodpovědnému chování pečovatelek, vystaveno nebezpečí. Mrazí mě při pomyšlení na to, jak mohla celá situace skončit. Nesouhlasím s tím, že je to omluvitelné, protože chyby se stávají každému. Věřím tomu, že pečovatelky jsou jinak milé, hodné, ale to bohužel při tomto charakteru práce nestačí. V tomto případě se staly dvě obrovské chyby najednou. Zapomenutí dítěte vidím( možná pro někoho to zní divně ) jako tu menší. Tou větší a fatální chybou je nezabezpečit okna v místnostech, kde se pohybují děti, navíc okna, která jsou nízko, tedy malým dětem přístupná !! Pokud by dítě bylo ponechané o samotě v zabezpečené místnosti přizpůsobené pobytu dětí (herně), dejme tomu, že by plakalo, asi i psychicky strádalo, ale nebylo by vystavené nebezpečí vážného zranění nebo i smrti. A TO JE NEODPUSTITELNÉ ! Každé zařízení tohoto typu musí tyto záležitosti trvale zabezpečené, je to to první ,na co musí provozovatel myslet. Život a zdraví je to nejcennější co máme, nemůžeme k tomu přistupovat lehkovážně.

Komentáře některých lidí, kteří se pozastavují nad tím, proč někdo dává dítě do školky nebo že dítě zlobilo mě nechávají naprosto chladnou. Lidé jsou různí, každý z nás má jiný životní styl, jiný životní rytmus, jiné IQ, jinou emoční inteligenci, jiné hodnoty, jiné vlastnosti atd. Každý může vyjádřit svůj názor, nicméně způsob projevení názoru (buď arogantní výkřik nebovyjádření nesouhlasu se zdůvodněním a vysvětlením)  je důkazem právě již zmíněného IQ a emoční inteligence. Já sama mám pochopení jak pro matky, které se realizují v domácnosti, jsou tam šťastné, protože mají vedle sebe partnera, který je ekonomicky zabezpečuje, i pro ty méně šťastnější, které zabezpečuje stát sociálními dávkami a ony s tím vystačí přežít měsíc. Na druhou stranu mám ale pochopení i pro ty matky, které musí brzy do práce ještě před dovršením 3 let věku svého dítěte, aby mohly alespoň trochu důstojněji žít, ne jen přežívat, protože měly smůlu na partnera, ale také pro ty, které se do práce vrací dříve z toho důvodu, aby o ní nepřišly, resp. nebyly nahrazeny.

 

8 Vyjádření Kašpárku:


http://www.kasparek-melnik.cz/prohlaseni-k-situaci-v-miniskolce-rolnicka/

8.1 ..hezky napsané, snad i


..hezky napsané, snad i upřímné, ale proč to nešlo hned?

7 Může se stát


Je to poprvé , co vstupuji do internetové diskuse, ale nedá mi to.

Předně chci říct, že to , co se stalo , je hrubá chyba, to se nedá popřít. Ale stane se. Myslím, že by nebylo na internetu těžké najít příběhy různých maminek, které byly schopny své třeba i jediné dítě zapomenout např. v obchodě. Člověk je tvor omylný a věřím, že paní vychovatelky, které měly Matouše na starosti, již takovou chybu nikdy neudělají.

Píši to i proto, že veškerý personál osobně znám a vím, že všechny pečovatelky jsou k dětem laskavé, umí to s nimi, vždy s dětmi něco pěkného vytvoří, naučí básničku či písničku a ještě dojdou i na vycházku stejně jako v klasické školce. Vzdělávací plán je možný najít na internetu na stránkách miniškolky, tam si každý může přečíst, co se s dětmi dělá. Rozhodně to nejsou ženy, které mají děti jen na hlídání.  Do Rolničky chodily mé dvě děti po dobu jednoho roku 1x týdně na 4 hodiny a obě chodily rády - tím chci jen říct, že nejsem matka, která by chudáka malé dítě dávala všanc cizím lidem, ale myslím, že pro 2,5 leté dítě určitě není trauma, když jednou týdně přijde někam, kde se sejde s jinými dětmi a společně si hrají, tvoří, jdou na vycházku. Navíc když je tu toho "paní učitelka s černými vlasy", kterou můj syn miloval :o).

A na závěr chci jen dodat, že si myslím, že odteď nebude na Mělníku bezpečnější školky, protože tato chyba se již zcela jistě opakovat nebude.

Olga Beranová

6 soukromá školka


Ano, je to soukromá a placená školka. Od té doby, co jsou soukromé školy a školky, se úroveň školství rapidně zhoršila. V spoukromé škole může učit člověk bez vzděloání, ve školce jsou bývalé úřednice, jakési pomocnice, o jejichž kvalifikaci nevíme nic. Stát by měl zaručit všem dětem od určitého věku místo ve státní školce, školy by měly mít jednotné osnovy a učebnice. Žádné soukromé školy a školky nebo dokonce jakési skupiny. POUZE STÁTNÍ!!!! Výchovná zařízení by měla zaměstnávat jen kvalifikované osoby, měly by mít výchovné a vzdělávací plány. na to by měl stát dohlížet. Je to bordel a my na něj doplácíme.Zdá se vám to jako za minulého režimu? Ano. To měly naše školky a školy vysokou úroveň. Jak se mohoo stát, že zapomněly dítě a zamkly ho? Děti se přece MUSÍ přepočítat, než jdou ven a opět, když se vrátí zpět. Možná se to někomu bude zdát jako zbytečná buzerace, ale pořádek musí být. Nikdo přece nechce, aby se dítěti něco stalo. Jenže to ty dámy bez kvalifikace nevědí. 

6.3 kolik je v ČR státních školek?


Přemýšlím, kolik je v České republice státních školek. Tipuji, že žádná. Nesoukromé školky jsou většinově obecní, tu a tam se na nějakém úřadě (jako např. nedávno na Min. průmyslu) otevře děstká skupina. V takovém případě lze s trochou nepřesnosti mluvit o státní školce.
Vidím, že navrhujete zásadní změnu, navíc silně konfrontačním a autoritativním způsobem. (Nedivím se těm 5 mínusům, které jste posbírala). 

Zcela jiná věc je požadavek na kvalifikaci učitelek - proč by nemohla být školka soukromá, ale s požadavkem na kvalifikovaný personál? Dnes existují řady zbytečných škol, produkující v oboru nezaměstnatelné absolventy, proč tedy nemít kvalifikaci "učitel MŠ"?   

Emerich Erdos

 

6.2 počty


Zapoměla jste napsat, že výchovná zařízení by měla zaměstnávat jen kvalifikované osoby se znalostí počtů min do desíti.

6.1 Bez vzdělání?


Co je to patřičně vzdělání? Může ho mít dívka, která sotva vyšla z pedagogické školy nebo jak píšete bývalá úřednice, která vychovala třeba 4 děti ? Vy myslíte, že vzdělání je všespásné, teď nemyslím třeba jen ZŠ, ale pokud má někdo SŠ nebo VŠ jiného směru, neznamená to, že se nemůže dobře starat o děti, mít pro ně cit, pochopení,.... nebo dělat jinou práci než je jeho původní zaměření, které mu většinou vybrali rodiče bez ohledu na jeho zájmy, ale s ohledem na vlastní ambice. A pak celý život naráží a může dělat jen to, co nikdy dělat nechtěl. Váš názor je hodně smutný a bohužel dnes hodně častý. Máte jednu školu a tečka. A to co se stalo je chyba lidského faktoru a ne kvalifikace, je vidět, že nenávidíte úřednice, patrně také narážíte na svoje vzdělání, které asi není "vhodné", abyste mohla pracovat v kanceláři a díky dalším takovým jako jste Vy to nejde, že.

5 neskutečný..uf.


neskutečný..uf.

4 Neomluvitelné...


Tato informace se už šíří mezi matkami po celém Mělníku. Slyšela jsem ji již od několika maminek. A to je jen dobře. Je celkem zvláštní, že při tak malém počtu dětí, na procházkách jich je k vidění tak odhadem 8, se může stát, že jedno dítě někde zapomenou?  Ve školce jich mají na starosti 3 krát více! Jednání Kašpárku nemá smysl komentovat.. Jak asi muselo být 2.5 letému dítěti, když tam zůstalo samo a v zoufalství se dostalo ven! Díky rodičům, že informaci zveřejnili. 

4.1 re:


V zoufalství, fakt? Nebylo to spíš v rámci zlobení? Spíš nechápu rodiče, co mají potřebu cpát takové mrňousky do školky.

4.1.4 To je zase blemc hodný


To je zase blemc hodný psychiatrického pacienta...

Vy jste chodila kam jako dítě ? 

 

4.1.3 Pro anabella


Proč todle komentuje někdo kdo zřejmě ani neumí číst?? Dítě zůstalo ve školce SAMO!!! to mluví za vše!!  Sem bych svod dceru opravdu nesvěřil ani na minutu! Někdo by tu měl dostat padáka a to nahodinu!

 

4.1.2 taky jsem tedy


taky jsem tedy "špatná" matka, protože své dítě dávám hlídat? Jsem s ním sama, a nemám nárok ani na přídavek na dítě... a z 3800 se nezaplatí ani nájem bytu, který mám v osobním vlastnictví natož nájemní!!! a dnešní babičky hlídat nemohou, nejsou v důchodu jako bývali ty naše.... a jestli to budu brát čistě obchodně, tak pokud si za službu hlídání platím, žádám hlídat a pokud trestat za zlobení, pak rozhodně ne touto formou... !

4.1.1 Jestli jste si


Jestli jste si špatně přečetla úvod..ok.  Vychovatelky odešly na procházku a dítě zapomněly v prostorách školičky. Zamkly ho tam! Jestli to berete v rámci zlobení? Dost krutý trest ne?

Já takové rodiče, co musí ,,cpát" takové mrňousky do školek na rozdíl od Vás plně chápu. Rozhodně to nedělají aby se jich zbavili. Rodičovský příspěvek 3800 Kč měsíčně sotva stačí na potřeby dítětě a matka se může jít pást..

3 zapomenout dítě?


no... co na tohle říct... jako máma skoro dvouletého lumpíka, který je od 7  měsíců na hlídání je mi hodně divně... a i když to naštěstí dopadlo relativně dobře, je to neomluvitelné, navíc to jednání.... to mluví za vše.... a jako pedagog si říkám, že se dá omluvit modřina, škrábnutí, drobný úraz... ale zapomenout dítě?!

2 .....byla to jen otázka času, bohužel


vždyť hlídají pár dětí... Sad Jinak jejich postoj..bez komentáře

1 To je teda hrůza, děkujte


To je teda hrůza, děkujte Bohu, že ho nenechali někde na křitovatce nebo v parku Sad. To je placená školka?


https://www.traditionrolex.com/7