https://www.traditionrolex.com/7

 Lednový underground v Kralupech podvanácté | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete i Vy mít svůj banner nebo komerční inzerát na tomto webu? Napište nám na komerce@melnicek.cz.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Lednový underground v Kralupech podvanácté

Pokud budete mít uprostřed zimy chuť na nevšední kulturní zážitek, poznamenejte si do kalendáře sobotu 24. ledna 2015. Tento den bude v KD Vltava v Kralupech nad Vltavou již po dvanácté patřit benefičnímu festivalu Lednový underground, který pravidelně přináší pestrou hudební paletu skupin a interpretů. A přestože kolébkou festivalu je malé město poblíž Prahy, na jeho programu se každý rok objevují přední jména české a slovenské hudební scény. A přinejmenším s nadcházejícícm ročníkem se dá říci, že i jména známá daleko za hranicemi českých luhů a hájů.

Tímto na světových pódiích zběhlým hostem je Marta Töpferová, výjimečná zpěvačka, skladatelka a textařka trvale žijící v New Yorku. Její písně zpívané podmanivým, hlubokým hlasem jsou jedinečnou směsí hispánského folklóru, americké kultury a jejího východoevropského dědictví. Na letošním Lednovém undergroundu vystoupí tento nevšední talent s hudebníky z Německa, Španělska a jižní Druhým hostem známým za hranicemi České republiky je multikulturní kapela United Flavour. S charismatickou frontmankou Carmen ze Španělska a baskytaristou Djeiem z Pobřeží slonoviny spojuje hudba této skupiny prvky reggae, latina, R&B, soulu a hiphopu. United Flavour vystupovali na festivalech po boku takových světových hvězd jako jsou Manu Chao, Max Romeo, Gentleman, Shaggy, Luciano, Sean Kuti, Alborosie a další. 

Festival bude letos své diváky opravdu hýčkat: dalším účinkujícím bude Lenka Dusilová, jedna z nejoceňovanějších tuzemských zpěvaček, která hledá v hudbě nové světy postavené na spolupráci s celou řadou skvělých českých i zahraničních muzikantů. Nebojí se experimentovat, nevybírá si nutně tu nejsnazší cestu, a na ty, kdo zatím neměli tu čest slyšet její novější tvorbu, působí její hudba jako zjevení. Svůj repertoár představí zpěvačka v sólovém vystoupení s pomocí svého hlasu, kytary a nejrůznějších krabiček.

Ve večerních hodinách bude diváky festivalu čekat vystoupení kultovní kapely Vltava, jejímž poznávacím znamením je osobitá muzikálnost, svérázná poetika a vtipné mnohoznačné texty. Na repertoáru koncertu v rámci Lednového undergroundu 2015 nebudou chybět ani oblíbené starší skladby

Již zdomácnělým jménem Lednového undergroundu je kapela eggnoise, jejíž koncertní vystoupení jsou pokaždé plná energie, humoru a jedinečných okamžiků. Po období experimentů s elektronickou hudbou přechází skupina zpět k akustičtějšímu charakteru živých vystoupení.

Pražská kapela Hm... je zajímavá nejen svou žánrově hodně rozkročenou hudbou a hravostí, ale i tím, že její členové velkou část textů, které zhudebňují, hledají v básnických sbírkách.

Program LU 2015 uzavře originální garage punk z Mělníka v podání the Oxx. Tito mladí kluci se na kralupský lednový festival vrací po čtyřech letech s debutovým albem Hole in My Shirt.

Lednový underground pamatuje i na malé diváky, kteří si tu třeba můžou zažít premiérový vstup do světa hudebních festivalů. Amálka K. Třebická zahraje sklady ze svého alba Nešišlej, které je určené odvážným dětem a jejich rodičům, na malé scéně vystoupí s vlastními anglickými písničkami ze svého čtvrtého alba také kralupská jazyková škola Playground English. Děti a učitele bude na nástroje doprovázet mimo jiné Ondřej Galuška z kapely eggnoise. Písničky pro děti zahraje i skupina Hm...

To ale zdaleka není všechno – na malé scéně vystoupí další skupiny a písníčkáři. Podrobné informace o programu a všech účinkujících festivalu najdou diváci na webové stránce www.lukralupy.cz a na facebooku.

Vstupenky jsou k dostání v kulturním domě Vltava, Dvořákově gymnáziu a na dalších předprodejních místech v Kralupech nad Vltavou, Praze (Unijazz a další místa) a Mělníku. Cena vstupenek je 250 Kč v předprodeji, na místě 300 Kč, studentské vstupné je 200 Kč v předprodeji a 250 Kč na místě. Vzhledem k tomu, že festival je benefiční a veškerý výtěžek půjde opět na rozvoj Dvořákova gymnázia a SOŠE v Kralupech nad Vltavou, mohou si zájemci zakoupit i sponzorskou vstupenku s festivalovým dárkem za 500 Kč. Děti do 6 let mají vstup zdarma, děti 7-12 mají vstupenky za 50 Kč. 

Přijďte se potěšit pestrým hudebním menu LU 2015 - zároveň tak podpoříte rozvoj talentovaných studentů spolupořádajícího kralupského gymnázia.

zvuková pozvánka

Soňa Čermáková

Produkce festivalu Lednový underground

(tisková zpráva festivalu, kterou rádi uveřejňujeme, jako každý rok je Mělníček.cz jedním z mediálních partnerů)

 



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7