https://www.traditionrolex.com/7

 Do Staré Mydlárny zavítá poetika „Route 66“ | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete i Vy mít svůj banner nebo komerční inzerát na tomto webu? Napište nám na komerce@melnicek.cz.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Do Staré Mydlárny zavítá poetika „Route 66“

Kdo je Johannes Benz?  Je to člověk ztracený na svých cestách, člověk hledající. A protože jde o filmovou postavu, je částečně vytvářena také představou těch ostatních a zahalena určitým tajemstvím. Prostupuje prostorem a časem. Hledá, ale nebloudí. Jako každý z nás je to šofér vlastního života, vlastní cesty… Jméno této postavy vyjadřuje i určitý paradox,  Mercedes Benz  představuje úspěšnou kariéru a Johannes je spíš odpadlík, který chodí  pěšky.

Jejím duchovním otcem je Jan Foukal, také onen šofér na cestách vlastního života. Vystudoval dokument na FAMU a plánoval, že po škole natočí hraný film o severoamerických řidičích kamionů. Pro materiál vyrazil před několika lety ke zdroji, k Velkým jezerům na hranici s Kanadou, kde žije jeho strýc. Pobyt mezi těmi tuláky po nekonečných trasách táhnoucích se celým kontinentem jej inspiroval k písním, které zamýšlel natočit jako soundtrack k tomuto filmu. Všechno ale nakonec skončilo jinak: Honza usoudil, že skladby jsou natolik silné, že obstojí i bez filmu a co víc, staly se pro něj dokonce důležitějšími, než snímek samotný. A tak vznikla deska „One Way Road“.

Na svých cestách však kromě bílých pruhů, benzínových pump, vlnící se krajiny s řekami, lesy a horami potkal i celou řadu lidí a lidiček. A někteří z nich se rozhodli, že jej budou doprovázet… A tak vznikla skupina. Tvoří jí David Lanštorf, který tomu všemu přidává rytmus, a Josef Štěpánek vytváří tu atmosféru otevřené krajiny a je prostě „country“ ... To vše tvrdí srdce a jádro kapely Johannes Benz.

Unikátní "Road band"  Jana Foukala, který s pomocí bubeníka Davida a kytaristy Josefa  přiveze onu poetiku „Route 66“, proběhne v pátek  30. ledna  v útulných prostorách mělnického klubu.
Přiblíží tak poezii nekonečných cest, osamělých odpočívadel a do tmy blikajících motorestů v jemném benzínovém oparu. Tato alegorie života se silnými melodiemi moderního písničkářství vtáhne posluchače do podmanivé atmosféry.
A tak přijďte a prožijte si jí……

                                                                                                         PhDr.Bedřich Marjanko          



Kultura

https://www.traditionrolex.com/7