https://www.traditionrolex.com/7

 Vinná noc 2015 | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Vinná noc 2015

Vinná noc 2015 !

Putování za vínem po historickém centru města Mělníku, aneb ochutnávka nejen mladých vín s mělnickými vinaři.

Pro letošní Vinnou noc budou mělnickým vinařům dočasný azyl poskytovat opět sklepy Zámku Mělník, sklepní prostory vinárny Modrá hvězda, hudebního klubu Stará Mydlárna a restaurace Na Hradbách. Nově budou degustační místa v prostorách kaváren Marlen, Corso, Tamara, Cafe bar 69 a Kavárna Želví doupě. Zcela nový bude také stan v krásném dvoře pasáže Koruna. Každý vinař tak bude moci sám v klidu a pohodové atmosféře rozmlouvat se zájemci nejen o víně. 

Termín Vinné noci jsme pro letošní ročník určili na sobotu 25. dubna. Důvod je prostý, bude tepleji, bude déle vidět a s jarem přijde nová míza nejen do vinic. Začátek akce bude opět v 17.00 hodin. Konec noci je plánován na 1 hodinu ranní, ale kdo ví…

Důvodem zahájení Vinné noci už v odpoledních hodinách je krásný doprovodný program akce - bezplatný vstup do nejzajímavějších míst na Mělníku. Od 17. do 20. hodiny budou otevřeny  expozice Galerie Ve Věži s vyhlídkou v pátém patře, prohlídka kostnice v chrámu sv. Petra a Pavla a když bude počasí přát, tak i vyhlídka z kostelní věže. Nebude chybět ani prohlídka mělnického podzemí s nejširší studnou v ČR. Tímto zpestřením akce chceme pozvat nejen dospělé milovníky vína, ale i celé rodiny s dětmi, pro které bude putování po památkách města Mělníka jistě tím nejlepším programem na sobotní odpoledne. A vězte, že po takovémto “puťáku” budou Vaše ratolesti spát jako koťata a Vy, starší, můžete vyrazit s klidným svědomím degustovat.

Další změnu programu představují "potulní muzikanti". Bylo nám líto vás návštěvníků, kteří obětavě obcházíte jednotlivá vinařská zastavení, ale muzikanti se hřejí v interiérech restauračních zařízení. A tak jsme spravedlnosti učinili za dost. Hudebníkům rozdáme mapky a stejně tak, jako vy budou putovat po jednotlivých degustačních místech, kde zpestří náladu celého večera.

    A abyste se ve městě neztratili, budou ve středu náměstí postaveny dvě informační místa, kde si budete moci zakoupit tradiční sklenku na víno a žetony potřebné pro degustaci. Vinaři nepřijímají peníze, ale tzv. žetonky. K základní sadě 20-ti žetonků dostanete i podrobnou mapu s vyznačením jednotlivých degustačních míst, program celé akce a také veškeré informace. Nemusíte se obávat ani dlouhých front na žetonky a skleničky, jak tomu bylo v loňském roce. Letos budou nově u každého vinařského zastavení k dispozici jak žetonky, tak skleničky a to přímo u samotné degustace. Tímto nebudete muset čekat fronty dvě, ale spojíte nákup žetonů a skleniček přímo s degustací.

    Pro zpříjemnění Vašeho putování za vínem bude na náměstí připraveno občerstvení s posezením ve velkém stanu pro cca 400 lidí. Součástí programu na náměstí Míru bude i hudební produkce populárního herce divadla Ypsilonka, publicisty a režiséra Jana Jiráně a jeho uskupení BOTAFOGO.

(Většina písniček pro Botafogo se zrodila z Jiráňových autentických deníkových záznamů – texty v odžibvejštině tak kupříkladu vznikly na základě pracovního pobytu v Kanadě a první verze španělských písniček zase Jan Jiráň psal klacíkem do písku pláží na Menorce. „V Jendových textech se odráží jeho životní filozofie i prožitá bolest, ale své zážitky dovede zabalit do humoru a poezie,“ míní herečka a bývalá zpěvačka Botafoga Markéta Plánková. „Díky nadhledu, který jim dává, nejsou jeho písničky vůbec smutné a bolestínské. Navíc si myslím, že se v textech, které zpívám já, docela dobře trefuje do ženského pohledu na svět – je vidět, že nás docela chápe.“

V hudbě se podle Jana Jiráně setkává více vlivů – kupříkladu městský folk, který hrával s Martinem Stropnickým, bigbeat nebo etno. Určující však zůstává jeho milovaná bossa nova. „Dnes je bossa nova trošku víc in, protože se latina začala všeobecně víc poslouchat,“ konstatuje Jan Jiráň. „Ale já jsem ji hrál už v době, kdy nikoho nezajímala. A brazilským rytmům zůstanu věrný i tehdy, až zase budou out.“)

    Na závěr této pozvánky snad chybí pouze vyjmenovat ty nejdůležitější a těmi jsou mělničtí vinaři, kteří se letošního Vinné noci zúčastní. Zde jsou: Lobkowicz vinařství Mělník, Lobkowiczké-zámecké vinařství Zámek Mělník, Mělnické vinařství Kraus, Školní statek Mělník, Vinařské středisko Mělník (ČZU), Vinařství Vondrák, Vinařství Vaněk, Vinařství Kaleda, vinař Pavel Chorouš a vinař Roman Kříž. Zde se také sluší poděkovat partnerům, kteří tuto akci podpořili bezplatným zpřístupněním svých prostor a expozic: městu Mělník, Mekuc o.p.s. a Římskokatolické farnosti Proboštství Mělník. Dík patří také všem poskytovatelům degustačních míst.

S přáním krásných a klidných dnů vás všechny zdraví mělničtí vinaři.

(tisková zpráva převzatá z webu sdružení Mělnický košt)



Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

2 Poděkování


Také se přidávám k poděkování a gratulaci pořadatelům, že to letos tak pěkně vyšlo. Je škoda, že se o tom nepíše víc, bylo ten večer všeho tak akorát - zkrátka do příjemna. Díky a příští rok si tam zas ráda přijdu odpočinout a spočinout Eye-wink

1 Poděkování všem pořadatelům


Rád bych poděkoval všem, kteří se podleli na organizaci a bezproblémového chodu letošní vinné noci. Pozvali jsme přátele z Litomeřic a ti byli nadšení. Ješte jednou díky a už se těším na příští ročník.


https://www.traditionrolex.com/7