https://www.traditionrolex.com/7

 Mělničtí studenti postavili větrný mlýn Ruprechtov z vlnité lepenky | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: S ostatními uživateli si můžete posílat soukromé vzkazy!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Mělničtí studenti postavili větrný mlýn Ruprechtov z vlnité lepenky


Mělník, 1. června 2015Studenti Střední průmyslová škola stavební, Mělník, Českobratrská 386, Veronika Koubová, Jan Schovanec, Jan Nápravník, Michal Kučera, Martin Kuliš, Nikola Havelková a Karolína Boušová se společně zapojili do projektu Stavby z vlnité lepenky. Z ekologického obalového materiálu vyrobili větrný mlýn Ruprechtov. Tématem 9. ročníku soutěže, určené středním stavebním školám, je „Technický div České republiky“. Mezi 26 přihlášenými školami vybere odborná porota 6 finalistů. Ti se utkají v závěrečném kole, které se bude poprvé konat v Ostravě. Autoři nejlepších staveb si odtud odnesou ceny v celkové hodnotě 40 tis. Kč. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek, partnerem zábavní a vědecké centrum Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovice a společnost EKO-KOM, a.s. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí.

„Studenti si sami zvolili, kterou technickou stavbu považují za nejvýznamnější. V soutěži se nám tak sešel model mlýnu, elektrárny, vysílače, přehrady či vysoké pece,“ přiblížil výběr tématu zástupce pořadatele Pavel Sobol a dodal: „Zároveň jsme se podobně jako v minulých letech snažili finálové kolo přizpůsobit zaměření soutěže. Letos tak vyhlásíme vítěze v ostravském Světě techniky, který je součástí areálu Dolní oblast Vítkovice.“

9. ročníku projektu Stavby z vlnité lepenky se účastní rekordních 26 středních škol ze všech krajů České republiky. Šest nejlepších staveb postoupí do finálového kola. Vítěz se může těšit na ceny v hodnotě 20 tis. Kč. Stříbrný projekt dostane 10 tis. Kč a škola na 3. místě obdrží dárky za 5 tis. Kč. Nově udělí odborná porota zvláštní cenu za jedinečný nápad nebo originalitu stavby v hodnotě 5 tis. Kč. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů. Vlnitá lepenka má širokou škálu využití a je stoprocentně recyklovatelná.

O konečném pořadí se rozhodne 11. června v Ostravě v prostorech Světa techniky, který nabízí stovky zábavných a poučných atrakcí na ploše 14 000 m2. Uvnitř nového centra návštěvníci naleznou také 3D kino nebo Divadlo vědy. Od poloviny května se děti i dospělí mohou prostřednictvím výstavy „Magičtí Lucemburkové" vrátit v čase a nechat se okouzlit historickými exponáty nebo modely válečných a mučících nástrojů. Mezi další novinky v areálu Dolní oblasti Vítkovice patří kavárna a vyhlídková terasa ve výšce téměř 80 m, které jsou součástí nové nástavby Vysoké pece č. 1, a také unikátní prostory bývalého černouhelného dolu Hlubina.

Zdroj:
Ing. Renáta Sýkorová

Crest Communications Ostrava s. r. o.

PřílohaVelikost
SPŠS Mělník_Větrný mlýn Ruprechtov.JPG198.5 KB


Zajímaví lidé

https://www.traditionrolex.com/7