https://www.traditionrolex.com/7

 Jak dál s náměstím Karla IV.? | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Přehledná a stále aktuální nabídka zaměstnání je dostupná zde.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Jak dál s náměstím Karla IV.?

                Náměstí Karla IV. je ve své současné podobě dlouhodobým problémem našeho města a zároveň také jeho ostudou. Není potřeba tuto skutečnost zakrývat za jakékoliv ospravedlňující fráze, ale je třeba se plně soustředit na postupné řešení této situace. Poslední jednání Zastupitelstva města přineslo v této záležitosti dvě důležité zprávy.

                Společnost St. Wenceslas, která jednala s městem v letech 2008-2011 o svém záměru na rekonstrukci náměstí Karla IV. + výstavbu nových budov, zažalovala město Mělník o náhradu škody, která měla společnosti vzniknout v souvislosti s přípravou podkladů a architektonických studií. Okresní soud na Mělník rozhodl, že nárok společnosti je oprávněný a proti tomuto rozhodnutí se město Mělník odvolalo ke Krajskému soudu v Praze. Je otázkou, jak nakonec celý soudní spor skončí, ale není to v tuto chvíli bohužel pro celou plánovanou revitalizaci náměstí úplně nejšťastnější začátek.

                Pozitivní zprávou je naopak to, že zastupitelé na svém jednání podpořili oslovení vítězů architektonické soutěže za účelem zpracování projektové dokumentace „Revitalizace náměstí Karla IV. se zahájením v roce 2015.“ Výsledkem této dokumentace by v příštím roce mělo být dosažení dohody na novém regulačním plánu MPZ Mělník ve smyslu vítězného návrhu architektonické soutěže. Následně je třeba vyřešit první dvě zásadní otázky – jak bude vypadat veřejný prostor náměstí Karla IV. a jak bude postupováno při odstranění nedokončené stavby VVS, která je mezi občany města známa jako Hold či Teherán.

                Dny architektury od 2.10. do 4.10. nabídly v Domě služeb občanům možnost důkladného seznámení se s vítězným architektonickým návrhem a také možností diskuse přímo s autory tohoto plánu. Při návrhu veřejného prostoru náměstí Karla IV. se bude z jejich ideového konceptu vycházet, ale ke slovu se samozřejmě také dostanou odborníci z památkové péče, jejichž podmínky budou muset architekti respektovat. Tato vzájemná komunikace a spolupráce je nanejvýš důležitá, aby se předešlo situaci z roku 2006, kdy návrh architekta Charváta na revitalizaci náměstí Karla IV. byl památkovou péči zcela odmítnut.

                Demolice nedokončené stavby VVS (Hold, či Teherán) a následná úprava pozemku pro potřeby parkování, umístění veřejné zeleně a dopravní opatření, bude pouze dočasným řešením tohoto prostoru. Mezitím již budou známy přesné plány pro následnou výstavbu, její realizace však bude závislá na zájmu jednotlivých soukromých investorů.

                V tuto chvíli je tedy třeba se soustředit na vznik kvalitního projektu pro veřejný prostor náměstí Karla IV., demolici Holdu a držet městu palce při soudním sporu se společností St. Wenceslas.

 

J. Dohnal

 

Politika předchozí téma | následující téma

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

4 Položme si otázku, proč je Mělník mrtvé město


Jezdím často na Mělník a udivuje mě, jak je možné, že většina obchodů úderem páté odpoledne zavře, nikde nikdo, ještě běží pár hospod a dost. Nechci Mělník urazit, ale v tomto směru zůstalo maloměstem. Ale i to má svou příčinu a tou je kumulace tolika super a hypermarketů pod městěm. Tam je až moc živo, nedměrná doprava, kolaps. A mám za to, že právé přemístění obchodů, které měly v menším provedení fungovat uvnitř města, je příčinou umrtvění městského ruchu nahoře na Mělníku. Nebudeme se pídit po odpovědi na otázku, kdo to způsobil, na to už je pozdě, ale položme si otázku: pokud se zbourá Teherán a postaví se nové baráky, přitáhne to lidi nahoru? Dovolím si tvrdit, že ne, Tak jak neprosperují a krachují obchody nahoře nyní, budou krachovat ve větší míře, protože v těch domech majitel nabídne spoustu obchodních ploch a i ty budou prázdné. Tak se děje např v Čelákovicích v novém domě na náměstí. Obchodní sít je naplněna a další nemá šanci. Osobně bych navrhovala NIC NEBOURAT, pozvat šikovného architekta, aby navrhl revitalizaci budov a jejich začlenění do veřejného prostoru, auta poslat parkovat do podzemí náměstí a nahoře navrhnout, ale kvalitně od zkušeného architekta zelenou odpočinkovou zónu s jezírky, vodotrysky, hodně, hodně zeleně, květin, lavičky, ale hlavně plno zákoutí zídek, stínu...Letošní léto se bude opakovat v míře nebývalé a lidi musí mít možnost se zchladit ve stínu stromů. Kolem stánky s občerstvením (mládež tam může mít i ten sračkoidní MekDonald,), posedět, občerstvit se, odpočinout. Tam bude živo. Budou zde odpočívat i turisté, protože po této stránce se revitalizace náměstí nějak..hm...no ....nepovedla. Na kovových lavičkách se nedá sedět, řídká zeleň nezaručuje stín a  muchovníky v betonových květináčích jsou zřejmý úlet. Ušetřené peníze za zybtečné bourání a výstavbu (budou-li) věnovat na výsadbu zeleně do ulic a kolem cest, kde to nejde, pak do ulic instalovat mříže s popínavou zelení, sázet rychlerostoucí odolné vrby, co nejvíce zeleně do města. Záměr nové výstavby je podle mého pohledu jen další tunel po náměstí, jak tak pozoruji. Utratit hodně milionů, aby se mohly odklonit do příslušných kapes, a to platí OBECNĚ. Nenarážím tím na nikoho osobně. 

4.3 Mrtvé město


Myslím, že to bude jako s obchvatem. Plno keců a všechno zůstane při starém. Což je škoda, protože Mělník je krásné město a zasloužil by si mnohem víc, než co v současnosti nabízí. Navíc se tu v poslední době množí turisti (dokonce i Japonci, a to je co říct), takže by přišlo vhod víc zajímavějších obchůdků, kvalitních nekuřáckých! restaurací, přívětivější dopravní obslužnost včetně pořádného parkování a určitě i možnost někde v centru posedět na lavičce, v příjemném prostředí, nejlépe se zelení, což teď chybí (hlavní holonáměstí s pár nepohodlnými lavičkami se počítat nedá). ... Kecám, tohle všechno si přeju kvůli sobě, turisti mi jsou ukradení.

Obrázek uživatele milk

4.3.1 Mělník bohužel z


Mělník bohužel z turistického hlediska není na prohlídku na celý den.Pokud se někdo zastaví na hodinovou prohlídku bez ubytování a stravy,tak to pro město není valný přínos.

Obrázek uživatele KousekDortu

4.2 Zelené náměstí


Tak s Mekáčem nesouhlasím, leda by byl uklizený v podzemí. Osobně mi nevadí, ale dívat bych se na něj nechtěla. Zato souhlasím s tím, aby se ty hrůzostavby zbouraly a udělala se tam zeleň. Nějaký příjemný parčík s pohodlným posezením by možná udržel lidi ve městě spíš než obchody. A určitě jsem pro dostatečné parkovací plochy v podzemí - jednak aby auta nehyzdila město, jednak aby v létě byla ve stínu.

Jinak humanitární obchůdek Červeného kříže, v podstatě takový sekáč se vším možným, naproti ZŠ Seifertova, má otevřeno do šesti. Smiling

Obrázek uživatele milk

4.1 Myslím,že toto je


Myslím,že toto je vystihuje danou situaci.Jenom bych dodal,že pokud by tam nějaký investor utopil peníze,tak by dělal vše pro návrat investice.To by znamenalo zvýšené nájemné,které většina provozoven nemůže pokrýt a opravdu se střídají jak na běžícím pásu.Na Mělníku je nyní běžné,že se utápějí peníze na překopání historických objektů a tím vlastně přestávají být historické.Na náměstí je mnoho historických budov,hodně jich je již méně historických,ale vlastní plocha náměstí je novorozeně.

3 Zbourat


jsem pro bourání, dle předchozích vyjádření je statika budovy mizerná. Nevím, proč by tam nemohla vzniknout zelená zóna, rozšíření náměstí a vybudování místa pro pořádání různých společenských akcí (letní kinematograf, farmářské trhy atd.), tak aby horní náměstí nehyzdilo podium před radnicí atd. Prostě vytvořit hezké místo a klidovou zónu.

A z obchodních domů vytvořit smíšenou zástavbu s byty a obchody a zabalit je do hezké fasády. To by asi stačilo.

2 Náměstí


Když jsem byl na diskusním večírku, tak vyhrála teorie, že by v podzemí byly podzemní garáže a na povrchu park  s fontánkou, lanové centrum nebo relaxační zóna pro lidi, co se chtějí schovat před sluncem. Druhý návrh mladých lidí byl, že podzemní garáže by zůstaly a nahoře by bylo kino a MC Donald. Chtělo by to i nějakou pěknou restauraci, který by nalákala lidi. Na náměstí jsou dvě a střídají majitele jako na běžícím pásu. Diana po letech přešla ka Kebab a ten pak přešel na Kavárnu, která také před dvěma týdny skončila. Bemi přešlo na Mělnickou krčmu, která přešla na Steak Bar A, a ten přešel opět na Bemi, kde mají liduprázdno.

Obrázek uživatele milk

1 Nic nebourat,zase by se tam


Nic nebourat,zase by se tam postavily jiné škatule,které by do mrtvého města život nepřinesly.Ve středu města jsou včechny úřady,které potřebuje a navštěvuje 95%lidí bydlících mimo Mělník.Pojišťovny,zdavotní pojišťovny,banky,registr vozidel a řidičů,vydávání pasů a občanských průkazů,cizinecká policie,finanční úřad,sociální a důchodový úřad a jiné.Když mají tyto úřady otevřeno,pohybuje se po městě hodně lidí a vozidel a působí to dojmem rušného města.Nevím,jestli někdo spočítal kolik zaměstnanců bydlících mimo Mělník dojíždí za prací do výše uvedených organizací.Po uzavírací hodině se zaměstnanci a zákazníci rozprchnou domů,město doslova osiří(nechci říci chcípnul pes).

1.1 Máte pravdu...


Jsem též pro rekonstrukci a nalezení využití tohoto komplexu.Samotná demolice by byla jen supr kšeftem pro provádějící firmu.Pokud statik shledá budovu OK,tak proč bourat,je lepší sehnat schopné projektanty a budovu opravit-předělat. Že tam moc nezapadá ? To současná "zdrávka" taky ne a nikdo ji nezboural...


https://www.traditionrolex.com/7