https://www.traditionrolex.com/7

 Karel IV. na Mělnickém vinobraní 2016 | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Karel IV. na Mělnickém vinobraní 2016

Příležitost seznámit se s odkazem Karla IV. mají občané i návštěvníci města na výstavě Ke cti Otce vlasti, která je již čtvrtý měsíc instalována na náměstí Míru (v průběhu vinobraní bude přenesena na radniční dvůr, kde opět představí svoji produkci Cech českých vinařů).
 V textech, které sepsal historik Regionálního muzea Mělník Mgr. Lukáš Snopek, se dočítáme o osobních vazbách k městu (především díky zdejšímu, ne zcela dobrovolnému pobytu jeho matky, Elišky Přemyslovny). Zda naše město navštívil osobně i sám Karel IV. jisté není, ale celé generace Mělničanů  se přiklánějí k názoru Josefa Stáhlíka, že se tak stalo, a to roku 1351. Tuto událost každoročně připomíná průvod družiny Karla IV.  Ani letos tomu nebude jinak, ale s osobností snad nejslavnějšího českého panovníka se v průběhu vinobraní setkáme v různých podobách ještě několikrát.
Životní osudy krále budou námětem několika vystoupení na dobové scéně (v pátek v podání Divadla jednoho herce, v sobotu pak v šermířském klání Rytířů Mělnických a Rytířů turnovského meče). 
Po tradičním přivítání krále a jeho družiny v podání herců Nového divadla Mělník bude sobotní program pokračovat královským turnajem. Vyvrcholením večera pak bude následná projekce na vodní stěnu a slavnostní ohňostroj nad centrem města. 
V neděli se s králem setkáme také a dokonce několikrát. Dopoledne projde městem obří loutka Karla IV., pozdraví návštěvníky a tím předznamená čas loučení. To přijde na řadu po máchání nepoctivých obchodníků v městské kašně opět v podání Nového divadla Mělník. Ale král město ještě neopustí, vždyť „to víno má svůj zvláštní ráz,  zprv trpké, ale milé zas…“ jak nám ve slavné nerudovské romanci připomene herec Oldřich Vízner.
Je nutno poznamenat, že projekt „Projekce na vodní stěnu při Mělnickém vinobraní 2016“ je realizován s finančním přispěním Středočeského kraje.

Tým organizátorů Mělnického vinobraní 2016

 



Město - z radnice

https://www.traditionrolex.com/7