Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Občanské forum 1989

Zítra to bude 28 let, co jsem se s kamarády z koleje vypravil na Albertov, pak na Vyšehrad a následně skončil na Národní třídě. Nemám v úmyslu přeceňovat svoji tehdejší odvahu, pohledem dnešního skoropadesátníka v tom jistě byl i kus mladistvé nerozvážnosti.

17. listopad 1989 byl pátek, stejně jako letos. Na kolej jsem se dostal kolem desáté a domů až v sobotu. A v neděli už jsem byl zpátky, neb když se mi na chvíli podařilo na našem starém lampovém rádiu chytit Svobodnou Evropu, tak bylo jasné, že v Praze se něco děje. Z následujících týdnů si pamatuji jen střípky –

… řev proděkana pro ideologii, že mne si bude pamatovat

… pokyn stávkového výboru „dneska jedeš do Krnova, prý tam bude plný kulturák“

… donáška guláše z Interkontinentalu na fakultu, abychom u té stávky neumřeli hlady (na fakultě se nocovalo)

… cesta do mého rodného Mělníka, ozvláštněná slovní potyčkou v autobuse na téma nemakačenka, co studujou za naše dělnický peníze

… roznáška letáků na faru, do škol, setkání se zakladateli Občanského fóra na Mělníku

… a spousta dalších mikropříběhů.

Mělnická radnice už několikátý rok zve první signatáře Občanského fóra na Mělníku na setkání. Je to hezké; sám si tam se shora uvedené tehdejší mladosti připadám poněkud nepatřičně, ale jsem rád, že si někdo na ty tehdejší odvážlivce, často otce a matky od rodin, vzpomene. Takže si za ně takto dovolím poděkovat.

 

Alexander Klimeš



Město

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

1 Hezká vzpomínka


Pane Klimeši, hezká vzpomínka na 17. listopad. Co se týká Vaší tehdejší odvahy, není potřeba se podceňovat. Jistě to hodně kuráže chtělo. Mladí lidé bývají tahouny spontánních změn. Zdá se mi, že se dnešní společnost tak nějak začíná zaprděně normalizovat. Kéž se mladí zase ozvou.