https://www.traditionrolex.com/7

 BLEŠÍ TRHY K OŽIVENÍ NÁMĚSTÍ OD ROKU 2010 | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

BLEŠÍ TRHY K OŽIVENÍ NÁMĚSTÍ OD ROKU 2010

Milí přátelé. Když jsme s naším občanským sdružením před lety začínali s bleším trhem na náměstí Míru, bylo v Mělníku mnohé jinak. V hospodách se kouřilo, na náměstí se kromě Mělnické jizerské 50, Vrkoče a Vinobraní konalo v podstatě jen několik sportovních aktivit, a v revitalizovaném centru to moc společensky nežilo. S přáteli jsme to chtěli změnit. Chtěli jsme, aby centrum města aspoň občas ožívalo čilým ruchem lidí, prodejců, nakupujících, kulturním vyžitím, zábavou. Aby bylo naše centrum města atraktivní i pro místní, nejenom pro německého turistu, kterého přiveze i odveze loď do podzámčí.

Naše pořádání malého městského blešího trhu byl pravděpodobně jen jeden malý kamínek, který ale naštěstí strhnul lavinu. Hned následujícího roku se s velkou vervou pustila další parta dobrovolníků do pořádání farmářských a jiných trhů, a každý rok vymýšlejí další a další termíny pro zprostředkování laskomin pro mlsné jazyky všech místních obyvatel i nalákání těch přespolních. Roztrhl se i pytel s kulturními aktivitami přes celé léto (MEKUL je dnes zmiňován mezi mými známými z celé republiky jako příklad toho, jak na malém městě dělat kvalitní kulturu pro místní občany). Zmnožil se i počet sportovních a jiných společenských akcí, na které můžete na horní mělnické náměstí přijít. Skoro tak, že na volné termíny na náměstí si můžeme psát pořadník (v nadsázce řečeno). Tomu přihlížíme s velkým nadšením. Co vy?

Při zahájení osmé sezóny blešího trhu jsme byli tedy trochu na vážkách, zda a jak tuto zálibu pro malý okruh nadšenců dál pořádat. Rozhodli jsme se zvolit metodu nejmenšího odporu, a proto letos snížíme počet sobot, po které se bude bleší trh (jako přidružená akce k běžnému farmářskému trhu) konat. Vycházíme tím vstříc ostatním pořadatelům ostatních akcí na náměstí. Po pravdě řečeno, už je nás na náměstí tolik, že je tu občas lehce těsno.

Termíny bleších trhů jsme po konzultaci s ostatními aktivitami na náměstí určili na následující soboty:
7. dubna, 14. dubna, 28. dubna, 5. května, 19. května, 30. června, 21. července, 4. srpna, 25. srpna, 1. září, 8. září, 22. září, 29. září, 13. října a 20. října
. Ostatní soboty po celou sezónu se můžete těšit na dopolední farmářské trhy, pořádané spolkem Světlonoška, a pokaždé také na nějakou jinou společenskou aktivitu, o které budete jistě včas informováni. Na Mělníku to totiž žije, ne že ne.
POKUD CHCETE BÝT FACEBOOKEM UPOZORNĚNI NA BLÍŽÍCÍ SE TERMÍN BLEŠÁKU, DEJTE SI SLEDOVÁNÍ TÉTO UDÁLOSTI, FACEBOOK VÁM TO PŘIPOMENE. https://www.facebook.com/events/1943575355683558/

A ještě dvě menší novinky na závěr: abychom ulehčili parkovacím plochám na horním náměstí, a také abychom umožnili návštěvníkům trhů nerušený výběr v celém prostoru trhů, umisťujeme v konsensu s vedením města letos opět bleší trh do prostoru okolo kašny. Po dohodě s památkáři by neměly být předměty na prodej odkládány na kašnu, proto budeme prodejcům nabízet použití rozkládacích stolů.

Na úplný konec bych ráda poděkovala nejen všem zainteresovaným z městského úřadu, za neustálou morální podporu, ale také vám, stálým i příležitostným prodejcům i nakupujícím za to, že s námi sdílí nadšení z nákupů z druhé ruky. Tím, že prodáváte, nakupujete a používáte věci, které jinde dosloužily, vlastně působíte také ekologicky. Dáváte předmětům druhou šanci a není nutné je vyhazovat dříve, než doslouží úplně. Děkuje vám za to i příroda.

Markéta Přerovská, za pořadatele Přátelé Želvy, z. s.

PřílohaVelikost
28471487_1117317558410604_4359030482553885514_n.jpg127.43 KB


Ostatní

https://www.traditionrolex.com/7