Tip: Chcete poradit kam dnes zajít na oběd? Prohlédněte si mělnické jídelní lístky.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Jak si vybrat auto?

Navazuji volně na anketu o autoškolách.Výborně.tak řidičák již jsme vybojovali,ať již na poprvé, nebo atˇ jsme se třeba trochu trápili,ale máme ho. Další etapa je výběr auta.

 

Anketní otázka: jistě, auto se vybírá podle vnitřního prostoru,vzhledu,síly motoru,pohodlnosti sedaček, hospodárnosti provozu,výsledků crash testů, ale chci se zeptat. Rozhodoval  se někdo z vás při koupi auta podle toho, kolik uvolní gramů oxidu uhličitého na kilometr jízdy?Tento parametr totiž Evropská Unie  považuje patrně za úplně nejdůležitější , ať to stojí,co to stojí a že ze sum které to stojí se tají dech.A že ty sumy ve finále zaplatí koncový uživatel,což jsme my všichni.

 

Životní prostředí je jistě důležitá hodnota , například je dobře, že byl před časem zakázán benzín obsahující olovo.Vnímám jako problém  nadužívání pesticidů a je mnoho dalších ekologických problémů k řešení. Ale oxid uhličitý?!

 

Zopakujme si. Oxid uhličitý to je ten plyn,který všichni vydechujeme, v našem kraji ho hodně vzniká při výrobě burčáku.

Oxid uhličitý podporuje bujnost vegetace, proto mnohé zelinářské podniky uměle navyšují podíl oxidu uhličitého v atmosféře skleníků,aby rostliny byli pěkně vitální.Kdo má akvárium, podporuje si "bublinkami"zelenou vegetaci v akváriu.

Spalováním uhlí se jen vrací do přírody oxid uhličitý,který kdysi přijmuli zelené rostliny ze vzduchu,před tím, než "na stará kolena" spadli do močálu a zuhelnatěli tam. 

 

A ještě otázka.Největším světovým producentem oxidu uhličitého, který podle EU a podobných pochybných organizací způsobí globální klimatickou katastrofu, je .......Čína? Ani náhodou.Jsou to oceány, pak dlouho nic, pak je to sopečná činnost, no a potom nekonečně dlouho nic a pak teprve přichází na řadu lidská civilizace.To znamená,kdyby zítra všech sedm miliard lidí spáchalo sebevraždu,roční produkce oxidu uhličitého klesne maximálně o 3%!

 

Tak to tedy je.Stojí nám to tedy za to,mít  výrazně  dražší auta ,  výrazně dražší elektřinu  , výrazně dražší byty a domy, výrazně dražší průmyslovou výrobu,tím výrazně dražší všechno,tím výrazně více pořád někam spěchat, abychom poplatili všechny složenky a tím mít výrazně méně času na mezilidské vztahy a odpočinek,tím mít výrazně horší zdraví a to všechno jenom proto,abychom do roku 2050 snížili globální teplotu planety o půl stupně?!

 

Politika předchozí téma | následující téma