Tip: Uvítáme nové uši a oči. Staňte se zvědem serveru Mělníček.cz! [email protected]

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Veřejná debata - Regenerace parku Na Podhoří, 20.3., MKD

Mělnický spolek P.U.N.K. (Park-Ulice-Náměstí-Krajina) ve spolupráci s městem Mělník pořádá veřejnou debatu o nově vzniklém projektu regenerace parku Na Podhoří. Jedná se o území městské zeleně, které je dlouhodobě zanedbáno, území původních sadů, zahrádek a vinic na severním svahu mělnického kopce, pod ulicí Tyršova směrem k Podolí. Debata proběhne ve středu 20. března 2019 od 18:00 v Masarykově kulturním domě. Přijďte se s projektem regenerace parku seznámit a diskutovat. V rámci diskuze vystoupí autoři projektu a zástupci vedení města, kteří seznámí veřejnost také s připravovanými projekty v blízkém okolí (Revitalizace sídlištní zeleně Na Pivovaře a ulice Tyršova).

 

https://www.facebook.com/events/407560719816143/

 

J. Dohnal

PřílohaVelikost
punk-parknapodhori-debata-PLAKAT.pdf1.35 MB
Příloha č. 1 - Parkoviště vedle Sokola.pdf1 MB
Příloha č. 2 - parkování zálivy.pdf1.2 MB
Politika předchozí téma | následující téma

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

2 Jiný den a člověk vidí vše jinak.


Máme teď přece jen více času a můžeme se i někde zastavit a chvíli postát, a vnímat daný objekt. Díky krásnému počásí se nám již vše pěkně zelená, nebo kvete a diskusi o parkovišti jsme hodili aspoň na čas za hlavu. A tak jsem se tak zastavil při procházce v Tyršově ulici u toho pomníku a díval se směrem k dávno zrušenému dřevěnému domku tehdejší družiny.

A najednou si člověk uvědomil, jaké tam rostou krásné břízy a jiné stromy, a že to zkrátka nejde vzít nějaký plán, vše pokácet a začít od nuly. To by byla lidská hloupost, protože bychom se připravili o krásné vzrostlé stromy a vzali bychom i zvířátkům i jejich přirozené prostředí. Ostatně, jakýkoliv zásah již jen do nějakého trávníku na stráni vše zcela změní. Myšlenka revitalizace je tedy sice na jedné straně lákavá, ale na druhou stranu nám tu může vzniknout tak trochu vyumělkovaný park, jako je tomu mezi Teskem a autobusákem.

Je to vlastně složité rozhodování. Kde co odstranit a nahradit něčím jiným ? Kam dát vodní prvky, lavičky a kde udělat cestičky ? Možná, že ani nejde o nějak velký celek, jak se může někdy zdát.

1 Výsledky veřejné debaty


VEŘEJNÁ DEBATA DNE 20.3. NA TÉMA PLÁNOVANÉ REGENERACE PARKU NA PODHOŘÍ

 

Mělnický spolek P. U. N. K. (Park-Ulice-Náměstí-Krajina) ve spolupráci s městem Mělníkem uspořádal dne 20.3. v Masarykově kulturním domě veřejnou debatu o nově vzniklé studii regenerace parku Na Podhoří.

 

Řešené území Na Podhoří je dlouhodobě zanedbanou lokalitou městské zeleně v samém centru města. V průběhu historie se tu vystřídaly vinice, sady, zahrádky, část území byla v minulosti parkově upravena. Dnes je území nepřehledné, zanedbané, místy neprostupné, sídlí tu bezdomovci a v zarostlé zeleni se povalují odpadky.

 

Na začátku debaty představila krajinářka Markéta Pešičková a architekt Romana Czána studii nového využití prostoru a regeneraci této lokality. Autoři by rádi maximálně využili stávající zeleň vzrostlou třeba i z náletů a celému území dali novou kompozici a program. Cílem je využít přirozenou svažitost terénu a kompozičně proto rozčlenili území do několika teras, které jsou rozdílné programem a budoucí náplní. Najdeme tu místo pro odpočinek, vodní prvek, pobytový trávník, v místech původního Hrdinova lisu parter s kavárnou a venkovním posezením. Nejspodnější terasa je věnována veřejné užitkové zahradě, která by mohla sloužit i jako komunitní zahrada, veřejný sad nebo výuková zahrada pro děti a přiblížit nejen dětem staré odrůdy ovocných dřevin, což ve městě s historickou ovocnářskou tradicí má svoji logiku.

 

Místostarosta Milan Schweigstill ve zkratce představil návrh parkoviště, které je navrhováno v místech bývalého Hrdinova Lisu a zmínil se také o vizi parkovacího domu pod DBK. Parkoviště je plánováno pro 23 míst, řešeno je čistě jako jednolitá zpevněná plocha bez zeleně.

 

Návrh studii regenerace parku Na Podhoří byl přijat veřejností velmi pozitivně. Líbila se myšlenka ukázkové užitkové zahrady, kladně byla hodnocena i snaha o zachování stávající zeleně, která je krom jiného důležitým hnízdištěm ptactva. Diskuze se v hojném počtu účastnili i přímí obyvatelé Podhoří a starousedlíci, kteří z vlastní iniciativy v minulosti založili svůj spolek za zachování zeleně Na Podhoří. Děkovali vedení města, že se studie zadala, že je snaha území nezastavět, ale zachovat zde zeleň. Vystoupil i pan Jaroslav Rybář, který vlastní značnou část pozemků ve spodní části plánovaného parku při ulici Smetanova. Tyto pozemky jsou nezbytné k tomu, aby projekt plánovaného parku mohl být realizován v celistvé podobě. Pan Rybář je veřejně nabídl městu k prodeji tak, aby myšlenka parku v dané lokalitě mohla být realizována. V diskuzi s přítomnými občany města také padly také různé návrhy toho, jak tíživou dopravní situaci v Tyršově ulici řešit jinak než parkovištěm, které by ubralo plochy parku.

 

Na závěr debaty přislíbil pan starosta Mikeš, že město má vůli v tomto projektu dále pokračovat, aby se podařilo dokončit kompletní dokumentaci k tomuto území a následně zažádat o dotaci, která může pokrýt až 85% nákladů.

 

Doufáme, že veřejná debata nad tématem návrhu studie regenerace parku Na Podhoří byla první vlašťovkou a že se podaří v průběhu tvorby projektu veřejnost i nadále aktivně zapojovat.  

 

p.u.n.k.

1.1 Vážený


Vážený pene Dohnale,doufám,že budete stejně nadšený,až se někdo jen tak rozhodne, že se z  Vašeho soukromého pozemku stane veřejná zeleň a ani se nebude obtěžovat Vám o tomto záměru cokoliv sdělit. 

Děkuji za odpověď.

1.1.1 Hlavní věc.


Je to smutné, ale když si současný internetový čtenář zadá do vyhledávače téma Regenerace parku Na Podhoří - veřejná debata, tak se vůbec nikde žádnou reportáž z akce nedočte. Neplést s reklamou na návštěvu akce. Z tohoto důvodu je příspěvek pana Dohnala vlastně novinářský sólokapr.

Škoda jen, že nám také nenapsal, jaké varianty parkování padaly ze strany diváků. Ona se tu totiž kdysi dávno již strhla debata, kterou dnes již těžko dohledáme. Matně si vzpomínám, že se tehdy uvažovalo o propojení ulic Smetanova s Vodárenskou a parkoviště bylo navrženo někde v místech nad gymnáziem. A rovněž šlo o aktivitu pana Schweigstilla.

No nevím, co tím kdo sleduje. Uhrát v půlce kopce plac pro dalších 23 aut. To asi bude jen pro někoho a milovníci zeleně z toho rozhodně nadšení nebudou. Koukal jsem na ty pozemky a ty největší patří městu, něco přespolnímu panu Rybáři, a pak tam jsou ještě dva majitelé zahrádek. Že by je s úmyslem nikdo neseznámil ?

Sice se tvrdí, že šlo teprve o takovou první vlaštovku, ale pokud se opravdu některý z těch majitelů dozvěděl o úmyslu teprve z příspěvku pana Dohnala, tak je to docela síla. Ne vždy se podaří vše výhodně uplatit.

 

 

Obrázek uživatele raist

1.1.1.2 Zaznam debaty o parku


1.1.1.2.1 Regenerace parku.


Raiste, díky ! Pustil jsem si zhruba tak 30 minut od začátku diskuse a je to skutečně hlavně o parkování, než o nějakém parku. Zase se někdo probral, chce tam prostě parkoviště a zdůvodní se to tím, že je dnes silný provoz a je nezbytné dovézt děti až ke škole. A že je dole sídliště, a právě touto ulicí chodí půlka Podolí do centra, tak to už nikoho nezajímá.

,,Zpohodlněli jsme a jsme závislí na autech" Náhodou jsem do té školy také chodil a pěkně pěšky až z autobusáku ve Fibichově ulici. Jediným náročným místem, kde bylo třeba přejít vozovku, bylo místo u Lidového domu. Je to dnes jinak ? Myslím, že ne. A to dnes autobusy zastavují před bývalým gymplem.

Co se týče parkování, tak už dnes ani nevím, jak je to možné, ale když byl v kině Oku pěkný, zpravidla americký film, tak se naskládala auta od pošty aspoň k Jungmannce a podle délky kolony se poznalo, jak je film úspěšný Smiling. Zajímavé, že to dopravu nějak neomezilo, ale vzhledem k tomu, že v tomto městě chcípnul v 17 hodin život, a to se zrovna hrálo první představení ( zpravidla to bylo v 17.00 a ve 20.00), tak to asi nevadilo.

 

Dnes má také kdejaká rodina více aut a my je i přes možnost hromadné dopravy podporujeme stavěním nových parkovišť. V autobusech číslo 474 jezdí někdy pár lidí. Už je snad potřeba, aby si lidé spíše uvědomili, že tlačit se auty až do samotného centra za účelem nějakého parkování není zrovna rozumné. Mělník není žádné velké město a i pro zdraví ho leckdo obsáhne pěšky.

Co se týče parku. Park na Polabí, pokud vím, tak právě podle nějakého harmonogramu prodělává regeneraci. Je to pohodový park a nemyslím, že je tam třeba něco měnit. Pokud chcete něco na Polabí měnit, tak měňte, ale dole u vody. Tam kulháme za ostatními městy a osadami už jen tím, že tam není, jako na málo místech u Labe v ČR asfaltovaná stezka do každého počasí. Stačí si vzít v info centru příručku pro cyklisty ohledně řeky Labe.

Že je prostor na sever a na východ od hřiště postaveném Lídlem plný džungle z náletových dřevin, tak to je pravda. Riziko, že když bude prostor vyčištěný, tak se tu bude povalovat  po večerech mládež s vínem v ruce samozřejmě je a samozřejmě může být i hlučná, ale každé město se snaží, aby mělo pro své občany příjemná zákoutí k odpočinku a snaží se mít také schopnou MP, která zjedná pořádek tam kde dochází k nějaké devastaci majetku, obtěžování osob hlukem apod.

 

Lze samozřejmě udělat do stran Tyršovy ulice na úkor chodníku  takové boxy pro zastavení ( nebo stání ?), ale to je zase jen ústupek dnes již nezdravému a obtížnému automobilismu ve městech, odkud je jinde z center tlačí pryč.

 

V mapce byly ve vrchních partích parku nějaké vodní prvky. Těžko říci, zda je třeba kvůli tomu hýbat pomníkem, protože vstupy mohou být ze stran tak, jako je to dnes. Mimochodem, za pomíkem bývala cesta, která vedla od Hrdinova lisu  k zadní části  pozdějšího nábytku. Vodní prvky také nemusí zůstat jen v horní části areálu a lze i využít svažitého terénu v podobě nějakých kaskád. Nejspíše bude stejně třeba v každém případě nějakých čerpadel.

 

Co s dnešním prostorem po bývalém lisu, kde dnes parkují 1x v roce kolotoče a řada lidí by tam ráda viděla parkoviště. ? Tam je náhodou za určitých okolností docela pěkný vyhlídkový bod. Nějaká vícepatrová ( nejspíše asi jednopatrová) ,, restaurace" s vyhlídkovou terasou na Chloumek i do Tyršovy ulice, což oceníte zejména při Mělnickém okruhu Smiling. To by mi přišlo asi tak nejlogičtější, ale přece jen jsme na Mělníku.

Mimochodem, když v 90. letech došlo k nástupu VHS kazet, tak měl Mělník kavárnu na bývalém balkonu kina a dole se ještě pořád hrálo, ale kavárny nikdy nepotáhnou tolik, jako restaurace a pivnice, tak to krachlo. Nebo tam šlo o nějaký nekřesťanský nájem ? To také často slýchám, a teď to nemyslím konkrétně, ale všeobecně.

Obrázek uživatele raist

1.1.1.2.1.1 re: Regenerace parku.


Pust si diskuzi celou, nazory tam jsou z obou stran Smiling

1.1.1.2.1.1.1 Celá diskuse.


Co k tomu říci ? Na jedné straně úplně normální lidé, kteří tam žijí, mají zdravé názory a operují i argumenty ze světa a na straně druhé ti, kteří to zkouší už poněkolikáté, po delší době a pokoj si rozhodně nedají. Spíše tam jde pro tuto skupinu o ta auta. A nakonec jsme slyšeli názor, že k 21. století patří auto a zřejmě i do centra města.

Nezapomněli jsme. Vždyť se opravdu před několika lety uvažovalo, že by parkoviště mohlo být nad dnešním gymplem a vjezd z Vodárenské a nejlépe ještě ze Smetanky. Jen už se to tady nedohledá. A pak už se mluvilo dokonce o tom parkování na dnešním místě, což bude také několik let nazpět. Však i ta paní v diskusi řekla, že si myslela, že už je to vyřešeno.

Já si byl dnes prohlédnout zelenobílé kužely, kterým se začalo velmi rychle říkat Schweigstillky. Původně měly být jen dočasně, pak se řeklo, že se s nářízením EU nedá nic dělat, a že si stejně nakonec na vše zvykneme, a dnes konkrétně v Tyršově ulici vlastně výhodné, protože se pojede Mělnický okruh a půjde to snadno rozdělat Smiling.

Navrhoval jsem přenosné květinové záhony s oky pro uchycení jeřábu, za které by se ty obří květináče daly zvednout a odstranit, ale o tom se mnou tady nikdo diskutovat přece nebude, zvlášť když ty kužely něco stály a jistě to byl něčí nápad.

 

1.1.1.1 Park Na Podhoří a problematika parkování


Dobrý den,

nemyslím si, že by někdo z dotčených majitelů pozemků byl o záměru města informován až 20.3., nebo že by město chtělo někomu měnit soukromé pozemky na veřejnou zeleň. Toto území podléhá dlouhodobě určitým regulativům a to ví každý dotčený vlastník. Je nyní asi předčasné předbíhat vývoji událostí. Buď se městu podaří ty pozemky pro realizaci studie zcelit, nebo se bude řešit jen ta část ve vlastnictví města.

V rámci diskuse s občany byla menšina pro vytvoření parkoviště, většina byla proti. Pan Schweigstill prezentoval plán města na parkoviště - viz příloha č. 1 v původním textu - pro 23 míst. Můj osobní názor je, že tohle nikdy nebude fungovat a rozhodně to nepomůže vyřešit problém s najížděním rodičů s dětmi před školu v 7:45 ráno. Navíc k tomu památkové péče dala negativní stanovisko a bez jejího souhlasu to město realizovat nemůže. Paní Pešičková prezentovala možnost řešení pomocí zálivů - viz příloha č. 2 v původním textu - a to se veřejnosti líbilo více. Ať již zástupcům obyvatel ulice Na Podhoří, nebo dalším účastníkům debaty.

Nyní je ale důležitá jiná věc - město Mělník se musí rozhodnout, zda chce v této studii dále pokračovat a pokud ano, musí objednat další stupeň dokumentace. Bez tohoto kroku jsou to všechno jen akademické debaty.

 

Také ještě možná do hry vstupuje další faktor - dle mých informací je v plánu v budově Sokola místo kina vybudovat restauraci/kavárnu a ubytování. Pak chápu, proč zástupci Sokola na veřejné debatě za parkoviště bojovali. Měli by totiž vyřešené dva problémy najednou - na pozemku města by jim v docházkové vzdálenosti cca 50 m vzniklo parkoviště a ubyla by případná konkurence v podobě plánované kavárny. Ale toto je pouze má osobní domněnka - nikdo to samozřejmě takto nevyslovil veřejně.

 

JD   

 

1.1.1.1.2 Vypadá to tak.


Vypadá to tak. Poslouchal jsem tu diskusi ze záznamu až dokonce, a tam řekl jeden člověk dobrou větu, která tak nějak zanikla a trošku se dnes nenosí. Řada lidí pracuje od 6.00, další od 7.00 a tato naprostá většina pracujících zřejmě neřeší nějakou dopravu dětí autem do školy. O čem se však vůbec nemluví je fakt, že u Tyršáku najdete odpoledne stát kvanta aut různých sportovců i jejich rodinných příslušníků. Asi se stydí přiznat, že jako sportovci, se tam zkrátka dovezou auty a nejde o stání na několik minut Smiling.

Ale, to už si tady pouštím jazyk na špacír tak trochu pro zábavu zase jen já a ostatní se tady na Mělníčku s vyjímkou inzerátů za ta léta úplně odnaučili něco napsat. Přitom právě tím můžete svobodně vyjevit, co si asi tak myslíte a trošku přibrzdit ty, co si zvykají, že jim stejně nakonec vše projde. Ale, když on si nikdo nechce pálit zbytečně prsty, když to stejně nakonec vlivní nějak rozhodnou. Že?

1.1.1.1.1 Dobrý den


Dobrý den.

bohužel si toto myslíte špatně,opravdu jsem se jako spolumajitel dotčeného pozemku dozvěděl o tomto záměru až z vašeho příspěvku,takže jem se ani nemohl zůčastnit veřejné debaty.