Tip: Nevíte kam večer vyrazit? Náš Průvodce Vám poradí!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Soudobé trendy a projevy antisemitismu

02/05/2019 - 18:00
02/05/2019 - 19:00
iCal
 

Přednáška hebraisty Zbyňka Taranta.

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu - jom ha-šoa

Jom ha-šoa, den holokaustu, je dnem, kdy si prostřednictvím vzpomínkových obřadů připomínáme památku obětí holocaustu. Pro tento pietní den byl stanoven termín, kdy bylo zahájeno povstání ve varšavském ghettu v roce 1943 a podle pohyblivého židovského kalendáře připadá na 27. den měsíce nisanu.

Historie izraelského dne památky obětí holocaustu a protinacistického odboje (Jom ha-Šoa) ukazuje, jakým způsobem se židovská náboženská tradice vyrovnává s přelomovými momenty vlastních dějin. Nově se rodící tradice Jom ha-Šoa se v tomto ohledu vlastně příliš neliší od řady dalších pamětních dnů, svátků či půstů v židovské tradici, původně inspirovaných konkrétní historickou událostí jako je Chanuka, Tiš’a be-Av, nebo Purim. V Izraeli je tento den státním svátkem. V roce 2006 se konala první veřejná akce Jom ha-šoa v Praze na náměstí Míru, od roku 2014 se akce koná také v dalších městech ČR – Brně, Liberci, Olomouci, Kutné Hoře, Sušici. Postupně se přidávají další města a obce.

Stěžejní myšlenkou projektu je šířit povědomí o události holocaustu jako významné historické zkušenosti, která zasáhla do vývoje naší společnosti, a zároveň ukazuje krajní důsledky projevů rasismu, ke kterým vedla nacistická politika. Zásadním motivem akce je propojovat historické vědomí se současným děním ve společnosti a upozorňovat na stav dodržování lidských práv a působit formou osvětové veřejné akce preventivně proti šíření a projevům antisemitismu a rasismu zejména mezi mladou generací.

Veřejné čtení zahájí ve 14.00 hodin mělničtí zvoníci vzpomínkovým zvoněním. Srdečně zveme veřejnost i školy na vzpomínkové čtení do parčíku mezi kostelem sv. Petra a Pavla a ZUŠ.

Další informace http://www.mekuc.cz/akce/2058-soudobe-trendy-a-projevy-antisemitismu