https://www.traditionrolex.com/7

 Nová Jenichovská cyklotrasa | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Přehledná a stále aktuální nabídka zaměstnání je dostupná zde.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Nová Jenichovská cyklotrasa

Na rozvíjející se mapě cyklostezek v ČR se objevila nová právě vytyčená krásná přírodní cyklotrasa vedoucí od obce Lhotka u Mělníka do obce Zahájí.

Název Jenichovská cyklotrasa získala podle obce, která leží na pomyslném středu této nedlouhé pouhých 11 kilometrů dlouhé trasy. Trasa má specifikum spočívající ve své bezpečnosti, neboť je vedena z 90% po lesních cestách s travnatým povrchem či šotolinou. Je tak oddělena od automobilové dopravy čímž vyniká její bezpečnost zvláště pro Vaše malé děti. Trasa zahajuje svoji pouť na návsi obce Lhotka u Mělníka, kde se nachází jeden z unikátů kokořínského historického života a to Skalní byt. Do obce Lhotka u Mělníka se dostaneme po cyklostezce č. 141. Vydáme se do Beránkovy rokle, kterou vystoupáme až k polní cestě, která nás dovede k Havlíkovu pomníku. Na tomto místě se stojí za to zastavit, neboť je zde výborný panoramatický rozhled do Polabské nížiny s výhledem na památnou horu Říp v popředí s věží mělnického kostela sv. Petra a Pavla a mělnického zámku. Projedeme obcí Jenichov, kde stojí za to prohlédnout historickou náves s kapličkou a vydat se sjezdem do Řepínského Bundolu. Zde se vydáme doleva směrem k Dlouhé louce, kde odbočíme doleva směrem k obci Bundol. Odbočíme-li doprava přivede nás cesta po lesní vrstevnicové cestě po 5 ti kilometrech k obci Řepín s napojením na cyklotrasu č. 8170. Projíždíme typickou krajinou Kokořínska se smíšenými lesy a pískovcovými reliéfy Vystoupáme obcí Bundol k obci Živonín kde protneme trasu č. 8170 a pokračujeme průjezdem celou obcí do sjezdu roklí V novinách k průsečíku s cyklostezkou č. 0008 u once Zahájí.Zde si můžeme prohlédnout jeskyni se kterou je spojována činnost partyzánského odboje na Mělnicku.

Na trase Vás přátelé potkají dva stoupací úseky a dva sjezdy.Velková výška stoupání je 171 a klesání 145 m. Vzhledem ke skutečnosti že se jedná o přírodní trasu bez úpravy povrchů je vhodná pro treková a horská kola. Každý kdo má rád cyklistiku v nedotčené přírodě ocení skutečnost,že trasa křižuje 3 již v současné době využívané cyklotrasy vedené však po silnicích II. a III. Třídy čímž vzniká neocenitelná výhoda jakéhokoliv okruhování. Jistě milujete na cykloturistice, že se vracíte jinou cestou než tou po které jste k dennímu vytyčenému cíli dojeli.
 

ing.Zdeněk Soukup



Sport

https://www.traditionrolex.com/7