Tip: Události z kalendáře si můžete pohodlně přenést ve formátu ICS do Vašeho mailového programu či mobilu.
Samson Lenk v Zelcine

Moravský večírek se povedl

Po velkém úspěchu „Slovenského večírku“, který se uskutečnil v Želvím doupěti v měsíci červnu, se parta nadšenců kolem této kavárny rozhodla uspořádat večírek Moravský – i proto, že v Mělníku žije hodně „náplav“ z tohoto úžasného kraje.

Akce proběhla v sobotu 6. listopadu a podle více jak šesti desítek účastníků se opravdu povedla. Třeba úvodní program, který se konal v knihkupectví – vedle desítky moravských písní v podání mělnického pěveckého sboru Chrapot si účastníci akce vyslechli housle, kytaru a zpěv valašského rodáka Ivoše Chmelaře, neznámé sloky moravských písní v přednesu Laca Matláka, oslava Moravy v básni Josefa Kubiase nebo moravské vtípky a básně v brněnském „hantecu“.

V kavárně následně účastníci koštovali desítku vín z jižní Moravy a valašskou meruňkovici, ale také ochutnávali pravá moravská jídla (podával se např. valašský kontrabáš, lepenice, kyselica, moravské koláčky, pravá moravská zabíjačka, olomoucké tvarůžky, atd.), které mohli také ohodnotit svými body. Tato jídla připravili a donesli na ochutnání přímo účastníci večírku, stejně jako při večírku slovenském. O opravdu skvělou zábavu, která musela být ukončena až příchodem hodiny nočního klidu, se starala pravá cimbálová muzika z Mělníka, a také přátelé z Břeclavi, kteří to dokázali pořádně roztančit. Ti také předvedli velkopavlovický kroj. Večírek byl ochucen také návštěvou halloweenských maškar, které se stavily cestou na jinou akci.

Nově vzniklá tradice národních večírků bude pokračovat v únoru nebo březnu příštího roku, kdy proběhne rusko–ukrajinský večírek a v dubnu, kdy plánujeme velkolepý večírek skotsko–irský. Program na uvedených akcích je stále otevřený, proto pořadatelé uvítají jakékoliv náměty. Zejména rodáci z těchto zemí a jejich přátelé jsou velmi vítáni.

Za Přátele Želvy, o.s. sepsal, večírek částečně moderoval a vína koštovat dával Aleš Přichystal

fotky vyfotil Jiří Janda, celá galerie na facebookovém profilu Želvího doupěte (přístupno i pro neregistrované)

PřílohaVelikost
tanec.jpg84.6 KB
ivo.jpg97.98 KB
hell.jpg86.69 KB


Články

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

1 Večírek


A kdy bude večírek jihočeský? Smiling

Obrázek uživatele Markéta Želva Přerovská

1.1 re: večírek


až ho někdo vymyslí a uspořádá, Vláďo Smiling chceš se zapojit?

1.1.1 ...


...výhledově. Třeba po těch Skotech a Irech. Anebo to s nima spojíme. My jihočeši jsme totiž taky Keltové. Smiling

Obrázek uživatele Markéta Želva Přerovská

1.1.1.1 Kelti


a tak to jsme v české kotlině asi všichni .... Smiling

1.1.1.1.1 nejen Kelti...


Udělejte večírek pro Tatary a Mongoly - pokud přijdou jen všichni z Mělníka, do ŽELVY se nevejdou a nejsem si jist, zda by postačila kapacita MKD... Laughing out loud

1.1.1.1.1.1 tatařííí


Což o to, ale kdo sežene kumys??Laughing out loud

1.1.1.1.1.1.1 někdo donese to, jiný ono...


však by ho někdo donesl... já mohu jen pro inspiraci "mlsných jazýčků" poskytnout třeba tento recept:

 

Grilovaný svišť

 recept jsme převzali z idnes.cz, je sice originální a v Mongolsku je toto jídlo považováno za výjimečnou pochoutku, je ale třeba brát jej s rezervou.

Příprava: V mongolské poušti ulovíme sviště bobak. Po odstranění vnitřností vložíme do tělní dutiny horké kameny. Sviště převážeme nehořlavým drátem a systematicky opalujeme plamenem letlampy. Po asi patnácti minutách odstraníme spálenou srst a můžeme se pustit do jídla.