https://www.traditionrolex.com/7

 Univerzitní absolvent s Downovým syndromem, papež a Železná lady | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Máme přehled co se kde šustlo! Buďte v obraze!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Univerzitní absolvent s Downovým syndromem, papež a Železná lady

Hned sedm vysoce ceněných a oceňovaných filmů přináší program mělnického kina Sokol v měsíci květnu. Už v pondělí 7. 5. to bude hit karlovarského festivalu, italské drama s prvky komedie ze zákulisí volby hlavy katolické církve Máme papeže!, které mimo jiné také zahajovalo FebioFest a ve kterém se nově zvolený papež odmítá ujmout funkce (do Vatikánu musí být povolán i psychiatr). Dále je 10. a 11. 5. na programu držitel českého Lva za nejlepší film, tedy Poupata, a od 17. do 24. 5. to přijdou postupně legendární a stále žádaný americký milostný snímek Harold a Maude (1971), Meryl Streepová v životopisném dramatu Železná lady a dokument Muž na laně o muži, který se prošel vzduchem mezi newyorskými „dvojčaty“. Poslední květnový čtvrtek 31. patří ve španělském filmu Já taky prvnímu Evropanovi s Downovým syndromem, který vystudoval univerzitu. Jako bonus si mohou zájemci 15. či 16. 5. zajít na českou tragikomedii Občanský průkaz od režiséra Ondřeje Trojana. Čtete více v tomto článku.

 
„Po dlouhé době budou na Mělníku k vidění filmy od Asociace českých filmových klubů. Takové snímky jsou velmi vzácné, většinou je jen jedna kopie, nevycházejí na DVD. Jde o filmy Harold a Maude, Muž na laně a Já taky,“ říká Linda Tichotová Fryčová z Filmového klubu Mělník. Tyto snímky se budou promítat ve čtvrtky, ale ani v ostatní dny nebude nouze o zážitky.
 
Velký herecký výkon Meryl Streepové v roli Margaret Thatcherové byl oceněn Oscarem. Diváci se mohou ve filmu Železná lady dovědět nejen o této významné politické osobnosti, ale také o poměrně nedávné  a velmi zajímavé době, která měla významný vliv i na dnešní svět.
 
Muž na laně, strhující rekonstrukce „uměleckého zločinu století“, jehož pachatelem byl francouzský vizionář, pouliční umělec, kapesní zloděj, provazochodec a především snílek, který by pro uskutečnění svého snu neváhal i zemřít – Philippe Petit. „Byla by to krásná smrt. Vždyť bych zemřel při provozování své vášně,“ říká dnes francouzský dobrodruh, který ilegálně přešel po ocelovém laně mezi newyorskými „dvojčaty“, v té době nejvyššími budovami světa.
 
Upozorníme ještě na jeden film, který se zabývá v současnosti veřejně diskutovaným fenoménem Downova syndromu. Snímek Já taky ukazuje životní úspěchy, radosti i strasti prvního Evropana s tímto mentálním postižením, který získal vysokoškolský titul.
 
Přehledně z programu kina Sokol (vždy od 19 hodin):
 
 
10.–11. 5.
 
15.–16. 5.
 
17. 5.
 
21.–23. 5.
 
24. 5.
 
31. 5.
 
Kompletní program kina Sokol Mělník najdete na http://melnicek.cz/program-kina-sokol.
 
PřílohaVelikost
harold_a_maud_02.jpg24.19 KB
mame_papeze.jpg27.67 KB


Kultura

https://www.traditionrolex.com/7