https://www.traditionrolex.com/7

 Kultura | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Nevíte kam večer vyrazit? Náš Průvodce Vám poradí!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Kultura

tipy na akce / reporty z akcí

Vzpomenou na ty, kteří již nejsou mezi námi

Předčasný odchod skvělých lidí je vždy velkou ztrátou, a proto si zaslouží vzpomínku od těch, kteří je měli rádi. A právě dvěma z nich bude věnován poslední listopadový víkend v klubu Stará Mydlárna.

Zpráva o úmrtí Petra Kalandry zasáhla v roce 1995 širokou hudební veřejnost, neboť bezesporu.patřil k nejznámějším českým bluesovým hudebníkům. Byl výborný kytarista, hráč na foukací harmoniku a skladatel. Hrál s mnoha známými muzikanty jako například Zuzana Michnová, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta nebo Vladimír Mišík. Od poloviny sedmdesátých let byl členem známé skupiny Marsyas. V roce 1984 tuto kapelu opustil a vystupoval společně s Janem Spáleným a Františkem Havlíčkem v triu A.S.P.M. A čtyři roky před svým odchodem pak též hrál se skupinou Blues Session.

Kultura Napsat komentář | » číst dál

Závěr projektu obnovy mělnických varhan

Po devíti letech se 23. listopadu 2014 završí požehnáním varhan biskupem litoměřickým Mons. Janem Baxantem a koncertem Aleše Bárty Projekt obnovy varhan chrámu sv. Petra a Pavla v Mělníku, jehož nositelem je Mělnický osvětový a okrašlovací spolek. Akce je součástí Dne města Mělníka, které si v letošním roce připomíná 740. výročí od vydání privilegia Přemysla Otakara II.

Od roku 1898, kdy byly na kůr hlavního mělnického kostela dány provizorní varhany, Mělničtí usilovali o změnu tohoto stavu. Dvacáté století tak přineslo několik pokusů o nápravu, avšak neúspěšných. Na počátku 21. století, v roce 2005 vznikla snaha poslední, tentokrát již úspěšná. Iniciativy se ujalo občanské sdružení Mělnický osvětový a okrašlovací spolek samozřejmě ve spolupráci s Římskokatolickou farností – proboštstvím Mělník a varhaníkem Františkem Šťastným, který je též uměleckým vedoucím Mělnického pěveckého sboru a dramaturgem Cyklu chrámových koncertů a též akcí pořádaných ve prospěch projektu.

Kultura Napsat komentář | » číst dál | 2 přílohy

Kapela The Bladderstones pokřtí své první album

K významným událostem každé kapely patří křest nového alba. A ještě významnější je, když se jedná o to vůbec první.

Právě k této události dojde ve Staré Mydlárně což bude premiéra i pro tento mělnický klub. Kapela The Bladderstones sice pochází z královského města Slaný, avšak ve zdejších prostorách je už jako doma. Pravidelně zde vystupuje, a byla to právě ona, která se postarala o hlavní program při letošních oslavách tříletého trvání zdejšího klubu. Kapelu spojuje trojice různých osobnosti. Kytarista Tomáš Frolík, který je zcela jasně nejvýraznějším  kytaristou, a to nejen bluesovým, nastupující muzikantské generace. Navíc se stále více prosazují i jeho autorské kvality. Dále se jedná o baskytaristu Johnyho Judla, jenž se podílí na mnoha projektech s řadou interpretů, jako je například vynikající kapela Jablkoň či spolupráce se známou zpěvačkou šansonů a moderátorkou Ester Kočičkovou. Podle svých slov je velmi rád, že může hrát s takovým muzikantem jako je Tomáš Frolík. A v neposlední řadě je to postavou i srdcem nepřehlédnutelný bubeník Tomáš Náprstek, který je zároveň také člen The Beatles revivalu. Kapela v poslední době rovněž rozšířila své pole působnosti. Kromě koncertování v českých luzích a hájích zamířila i do zahraničí. Jednalo se  jak o Německo, tak i Velkou Británii, kde Tomáš během svých studií získal řadu kontaktů.

Kultura Napsat komentář | » číst dál

„Fabrica Atomica“ Oskara Petra konečně ve Staré Mydlárně

Skladatel, textař, zpěvák, fotograf, publicista, výtvarník, architekt interiéru, ale především skvělý hudebník tím vším je Oskar Petr. Tento výborný muzikant je neoddělitelně spjat s legendárními kapelami šedesátých a sedmdesátých let – Marsyas či Jazz Q. jeho hudba je široké veřejnosti trochu nespravedlivě známá z podání jiných interpretů, například z repertoáru skupiny Lucie, či z filmu Pupendo, kde k nezapomenutelným pasážím patří scény podbarvené hitem Marsyas „Zmrzlinář“. V poslední době se rovněž věnuje sólové dráze. V tomto duchu také v roce 2003 vzniklo album „Fabrica Atomica“ podle něhož se jmenují i jeho současné koncerty. S minimem formálních prostředků vytváří ve dvojici s rockovým a bluegrassovým houslistou Jiřím Vopavou skutečně dynamickou hudbu. Jakkoliv by užití houslí, akustické kytary a občasných dvojhlasů řadilo jejich hudbu k folku, vnitřní podstata písniček je zřetelně pop-rocková.

Kultura Napsat komentář | » číst dál

Legenda českého bigbítu se vrací do mělnického klubu

Klub Stará Mydlárna nabízí tento měsíc skutečně zajímavý program. Hudební fajšmejkři si tentokrát užijí celou řadu nevšedních zážitků. Prostě, co víkend, to „bomba“!
Tento páteční večer bude patřit koncertu jedinečného, jednočlenného ,,orchestru‘‘ Circus Ponorka. Během chvilky za pomoci elektronických ,,mašinek‘‘ a mikrofonů vznikne celá kapela ve které nechybějí bicí, basa, několik kytarových partů a dokonce pěvecký sbor. 

Kultura Napsat komentář | » číst dál | 1 příloha

„Seifertovy Kralupy“ opět vzdají poctu velkému básníkovi

Na památku a pro uchování odkazu nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta a na podporu aktivit mladých tvůrců na kulturním poli se konají od r. 1996 každoročně „Seifertovy Kralupy“. Tato akce zahrnuje jednak festival poezie a přednesu a zároveň i autorskou literární soutěž určenou všem bez rozdílu věku.  Uzávěrka soutěže je každoročně na jaře  a vyhlášení výsledků je pak v září v rámci tohoto festivalu.

Kultura Napsat komentář | » číst dál

Brit hraje každý koncert, jako by byl jeho poslední

Britský kytarista a zpěvák, charismatický Alasdair Bouch, přijíždí do Mělníka, aby svým koncertem uvedl slavnostní zahájení projektu FILM MEKUC ve čtvrtek 11. 9. v 18 hodin v Masarykově kulturním domě. Po jeho bezmála hodinovém vystoupení bude následovat projekce dokumentu Olga o první dámě Olze Havlové. Vstup zdarma.

Kultura 1 komentář | » číst dál | 2 přílohy

V MEKUC je sezona 2014/15 připravena


I když jsou mnozí z nás myšlenkami ještě na prázdninách nebo na dovolené, v Mekuc se sezona 2014/15 rozjíždí od prvních zářijových dnů. Do nové sezony jsme pro naše návštěvníky připravili dvě novinky.

Kultura Napsat komentář | » číst dál

Vernisáž v galerii Ve Věži: Výstava tiskovin, historických materiálů a fotografií - Mělnické vinobraní 1911-2013


Mělnické vinobraní 1911-2013

Výstava tiskovin, historických materiálů a fotografií

 

Mělnické kulturní centrum zve 4. září 2014 od 18. hodin do galerie Ve Věži na vernisáž výstavy Mělnické vinobraní 1911 – 2013. Výstava návštěvníkům nabídne pohled do historie i současnosti mělnického vinobraní. Prostřednictvím dobových tiskovin, historických materiálů, fotografií a zejména velkoformátových barevných plakátů představí každou etapu v historickém vývoji oblíbené vinařské slavnosti. Expozice umožní nahlédnout do minulosti této tradiční oslavy vína od jejího počátku v roce 1911 až do současnosti. Návštěvníci mohou porovnat, jaké bylo vinobraní za časů první republiky, které v roce 1922 navštívil prezident nově vzniklé Československé republiky Tomáš G. Masaryk, jak ovlivnila vinobraní druhá světová válka, jak vypadala vinařská slavnost v dobách komunismu, jak ho proměnila normalizace nebo jakou tvář má vinobraní dnes. K prohlédnutí jsou návštěvníkům programy jednotlivých ročníků vinobraní, ze kterých si lze udělat představu o tehdejší hudební i divadelní scéně. Výstava tedy nezachycuje pouze dějiny vinařské slavnosti na Mělníku, ale odráží celkový obraz kulturního i politického života tehdejší společnosti. Cílem expozice je, aby mimo jiné sloužila k uchování paměti na bohatou a dlouholetou historii vinařského řemesla na Mělníku.

Kultura Napsat komentář | » číst dál

https://www.traditionrolex.com/7