Tip: Události z kalendáře si můžete pohodlně přenést ve formátu ICS do Vašeho mailového programu či mobilu.

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Tipy na výlet

od turistiky po speciální akce

Melnik - Egejské moře na dosah

1200 kilometrů jihovýchodním směrem od Mělníka leží náš jmenovec, nejmenší město v Bulharsku, Melnik. Nachází se zhruba na půl cesty z bulharské metropole do řecké Soluně. Ze Sofie se loni otevřel zase další kus dálnice, a když nebudeme auto příliš šetřit, tak ze sofijského letiště tu za dvě hodiny jsme. Město se nachází jen deset kilometrů od řeckých hranic ve skalním útvaru tzv. Melnických pyramid, zajímavé oblasti plné pískovcových útvarů různých tvarů. Ačkoliv se o původ názvu měst vedou spory, vypadá to, že název obou měst má stejný kořen, který vychází ze staroslovanského slova MEL, tedy bílý jíl, nebo křída.

Tipy na výlet 4 komentáře | » číst dál

Zahájení cyklosezony na Kokořínsku - jízda parního vlaku Praha-Braník - Mšeno a zpět


Současně každou sobotu od 30. 4. do 3. 9. a 5. 7. 2016 můžete poznávat krásu této krajiny z okna motorového cyklovlaku Kokořínsko (Sp 1938), který odjíždí z Prahy-Vršovic v 8.14 hod. Zastavuje v Praze hl. n.(8.24 hod.), v Praze-Vysočanech (8.32 hod.), v Praze-Čakovicích (8.47 hod.) a jede přes Neratovice, Všetaty a Mělník. Odtud lze pokračovat do Lhotky u Mělníka (9.47 hod), zastávky Nebužely a Kanina až do stanice Mšeno. Souprava vlaku je sestavena z motorového vozu řady 854 a dvou přípojných vozů Bdtn upravených pro přepravu jízdních kol. V tomto vlaku platí tarif Českých drah.

Tipy na výlet Napsat komentář | » číst dál

Mělnická SKOBA se představí v Máchově kraji

Blíží se léto, prázdniny a čas toulek po krásách naší vlasti. Avšak není to jenom příroda, hrady, zámky či pamětihodnosti našich měst a obcí. Jsou to místa, kde je možnost se na chvilku zastavit a prohlédnout si díla těch, kteří vnímají okolí svými vnitřními pocity.

Tipy na výlet Napsat komentář | » číst dál

Památka opět pulsuje svým životem

Jednou z pamětihodností Kokořínska, bohužel v minulých letech poněkud pozapomenuté, je starobylý pivovar v obci Lobeč u Mšena.

První zmínky o zdejším pivovaru pochází z roku 1586 a nejstarším dochovaným stavebním prvkem jsou ojedinělá dvoupatrová renesanční humna původní sladovny. Pivovar několikrát měnil majitele, jeho provoz byl přestavován, ale jeho podoba i celkový výstav se až do konce 19. století takřka nezměnily. Až do velké přestavby se tak jednalo o malý venkovský provoz postavený na tradičních způsobech výroby. Vše změnila až radikální  přestavba na malý průmyslový pivovar na samém konci 19. století. Sladovna byla rozšířena o moderní dvoulískový hvozd, byl zdvojnásoben objem varny a přistavěna strojovna, která zajišťovala parostrojní chod pivovaru. Největší stavební úpravy zaznamenalo chladné hospodářství - nově byl vybudován chladící štok, spilky i sklepy, zahloubené do stráně nad pivovarem. Rozkvět pivovaru bohužel netrval dlouho a v období protektorátu, roku 1943, byl provoz zastaven a po roce 1948, v souvislosti s ekonomickými změnami v pivovarském segmentu definitivně uzavřen. Opuštěný, chátrající a výrazně zdevastovaný objekt se rozhodla zachránit skupina lidí, kterým nebyl lhostejný osud tak významné industriální památky. Za tímto účelem bylo založeno občanské sdružení „Pivovar Lobeč“, jehož prvním úspěchem bylo v roce 2009 prohlášení objektu pivovaru nemovitou kulturní památkou. Ve stejném roce začaly i první záchranné práce na budovách pivovaru. Občanské sdružení, personálně propojené s vlastníkem pivovaru, od té doby pokračuje v postupné obnově areálu - opraveny byly střechy, fasády, byly doplněny nejrůznější detaily (párníky, zakončení hvozdového komína apod.) a památka tak pomalu, ale jistě znovu roste do krásy.

Tipy na výlet Napsat komentář | » číst dál

Červnové plavby výletní lodí Fidelio: 5. - 7.6., 19. - 21.6. a 26. - 28.6.


pátek: 12:00 - 18.00 hodinové okružní plavby

sobota: 10:00 Mělník - Obříství a zpět; 12:00 - 18:00 hodinové okružní plavby

neděle: 10:00 - Mělník Dolní Beřkovice a zpět; 12:00 - 14:00 hodinové okružní plavby 14:00 Mělník – Nelahozeves (zastávky Zelčín, Lužec n.L.)

Tipy na výlet 1 komentář | » číst dál

Mšeno nabízí zajímavou výstavu

Významným zpestřením letošní letní sezony v malebném kraji Kokořínska se jistě stane výstava fotografií paní Evy Pilarové ve Mšeně. Vernisáž výstavy, na níž paní Eva také zazpívala i několik písní, proběhla 2. srpna v obřadní síní zdejší radnice. Kromě prací paní Pilarové budou moci návštěvníci výstavy spatřit snímky její sestřenice, fotografky Heleny Štefanové. Obě mají kladný vztah k jižní Moravě. Jejich matky totiž pocházejí ze zdejší obce Vrbice a obě dvě v této oblasti trávily volné chvíle.

Tipy na výlet Napsat komentář | » číst dál

Plavby výletní lodí z přístaviště Mělník


Firma p. Koženého,  zajistí  od července náhradní plavby po Labi, vzhledem k uzavření  hořínské plavební  komory. Termín zahájení plaveb a jízdní řád bude zveřejněn na  www.melnik.cz . Sledujte prosím webové stránky, příp. bližší informace na tel. č. 602 326 261, 602 688 738. Děkujeme za pochopení.

Tipy na výlet Napsat komentář | » číst dál

Dětský vodácký tábor


 

AVZO – vodácký oddíl Lužec nad Vltavou pořádá v termínu 4. 7. - 13. 7. 2013 31. ročník putovního vodáckého tábora po řece Berounce pro děti ve věku od 8 let a více. Odjezd ve čtvrtek 4. 7. 2013 v 9.00 hod. od kostela v Lužci nad Vltavou. Příjezd v sobotu 13. 7. 2013 mezi 14.00-15.00 hod. (bude upřesněno). Cena 2700 Kč, záloha 500 Kč.

Tipy na výlet Napsat komentář | » číst dál

Drakiáda v obci Jelenice

V sobotu 6.10.2012 Modelklub Mělník s občanským sdružením Voda Jelenice  pořádají v obci Jelenice 

Tipy na výlet Napsat komentář | » číst dál | 1 příloha