Tip: Staňte se redaktorem! Přidejte se k našemu teamu!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Zajímaví lidé

Příběhy našich sousedů

Žáci osmých a devátých tříd opět pátrali po příbězích z minulého režimu, a poznávali tak historii své obce i sousedy ze Mšena a Byšic. Mladí dokumentaristé navázali  na práci svých spolužáků, kteří v loňském roce zachytili na diktafon vzpomínky pěti místních pamětníků. O svůj příběh se s dětskými týmy loni podělili pracovnice pohřební služby Libuše Němcová, bývalý motocyklový závodník Josef Kauler, soukromý zemědělec Jiří Štěpánovský, knihovnice Jana Kuncířová a podnikatel Zdeněk Uhlíř. Jejich příběhy si zájemci mohou připomenout na odkazu – http://archiv.pribehynasichsousedu.cz/pp/pribehy-pametniku/mseno-a-bysice/  

Letošní pokračování je skromnější, do projektu se zapojily tři týmy (dva ze ZŠ Byšice, jeden ze ZŠ Mšeno). Už nyní lze říci, že přinesou stejně zajímavé a dramatické příběhy jako loni.

Zajímaví lidé Napsat komentář | » číst dál

Odešel František Purš


Dne 14. prosince zemřel ve věku 88 let František Purš, pedagog a ředitel mělnických škol, popularizátor mělnické historie, zakládající člen Mělnického osvětového a okrašlovacího spolku, nositel bronzového Řádu města Mělníka.

Zajímaví lidé 1 komentář | » číst dál | 1 příloha

Mělničtí studenti postavili větrný mlýn Ruprechtov z vlnité lepenky


Mělník, 1. června 2015Studenti Střední průmyslová škola stavební, Mělník, Českobratrská 386, Veronika Koubová, Jan Schovanec, Jan Nápravník, Michal Kučera, Martin Kuliš, Nikola Havelková a Karolína Boušová se společně zapojili do projektu Stavby z vlnité lepenky. Z ekologického obalového materiálu vyrobili větrný mlýn Ruprechtov. Tématem 9. ročníku soutěže, určené středním stavebním školám, je „Technický div České republiky“. Mezi 26 přihlášenými školami vybere odborná porota 6 finalistů. Ti se utkají v závěrečném kole, které se bude poprvé konat v Ostravě. Autoři nejlepších staveb si odtud odnesou ceny v celkové hodnotě 40 tis. Kč. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek, partnerem zábavní a vědecké centrum Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovice a společnost EKO-KOM, a.s. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí.

Zajímaví lidé Napsat komentář | » číst dál | 1 příloha

Charitativní projekt Zvířata nejsou jenom doplněk

S fotografkou Petrou Nejedlou jsme si povídali o novém charitativním projektu Zvířata nejsou jenom doplněk. Cílem projektu  je podpora mělnického útulku pro zvířata v nouzi, a vybízí také k zamyšlení nad lehkomyslným pořizováním (a následným odkládáním) zvířat. Hlavním výstupem projektu bude fotokalendář a výstava fotografií. Výtěžek z prodeje kalendáře i fotografií půjde přímo mělnickému útulku.

Zajímaví lidé 2 komentáře | » číst dál

Finalistka iMiss z Mělníka

Dívka z Mělníka, která si o sobě myslela, že je ošklivé kačátko má za sebou několik úspěchů v soutěžích miss a v nejbližších dnech jí čeká velké finále soutěže iMiss 2010. Jmenuje se Marcela Vovsová pracuje v psychiatrické léčebně jako zdravotní sestra a před nějakou dobou jsme s ní udělali rozhovor, kterým chceme Marcelu čtenářům Mělníčku představit a vyzvat je k podpoře - protože co jiného dnes podporovat než usilí a krásu mladého člověka?

Zajímaví lidé 9 komentáře | » číst dál

Z Afriky doma

Dva lidé, patnáct měsíců, třicet jedna zemí a jedno auto. A byla z toho zřejmě největší cesta Čechů po africkém kontinentu všech dob. Tihle dva jsou Hanzelka a Zikmund našich časů. Možná ještě víc. Podobně jako oni Marek Havlíček (35) a Tereza Tschöplová (21) vloni projeli Afriku autem. Jenže tahle dvojice ji rovnou objela celou, a to v dobách, kdy je černý kontinent mnohem nebezpečnější než když ji projeli legendární cestovatelé H+Z. Stříleli tam po nich, pod kůží se jim hýbali paraziti, ale oni dojeli. Za 15 měsíců urazili 83 540 kilometrů. Paraziti už zmizeli, ale Afrika jim zůstala pod kůží napořád. V listopadu se tam vrátí.

Zajímaví lidé Napsat komentář | » číst dál

Rozhovor s mělnickou malířkou Jarkou Drechslerovou

Výtvarné tvoření mě přitahuje nekonečnou hrou barev od malička. Jak říká moje rodina, mám v sobě tento vztah k barvám po pradědečkovi. Byl hajným a jsme zvláštně propojeni. Jako jedinou z vnoučat mě pochoval, vyprávěl mi pohádky. Zemřel v den mých čtvrtých narozenin. Neměla bych si ho pomalu pamatovat, ale zůstalo mi v hlavě: „podívej kolik má les v sobě odstínů zelené“. 

Zajímaví lidé Napsat komentář | » číst dál

Nevěsta navlékla prsten po ženichově babičce

Přestože ani Ondřej Tichota, ani Linda Fryčová z Mělníka nejsou evangelíci a nepatří ani k žádné jiné církvi, rozhodli se dát si své sliby před Bohem. Jejich slavnostní chvíle provázelo několik netradičních prvků. Změnili barvu nevěstiných šatů, přehodili oběd s obřadem a snubní prsten jim stačil jeden.

Zajímaví lidé 2 komentáře | » číst dál

Afrika je úplně jiný svět, který mne nadchnul

Mělník –Venezuela - pestrý svět tropů je název putovní výstavy, která v  Regionálním muzeu Mělník začala v pátek 11. července.Spolu s muzeem ji pořádá společnost Zoogeos. Své snímky vystavuje mezi jinými také zoolog muzea Petr Lumpe. „Jedna z mých prvních cest byla na poušť Karakum v Turkménii. Z větších cest to byla Antarktida, Venezuela, Ekvádor a Patagonie vJižní Americe, Bajkal a Afrika,“ říká Petr Lumpe a dodává, že se ale za cestovatele nepovažuje. Naposledy byl v Namibii a Zimbabwe.

Zajímaví lidé Napsat komentář | » číst dál