https://www.traditionrolex.com/7

 Podoba náměstí Karla IV. - dopis starostovi města | Mělníček.cz - Mělník v pohybu
Tip: Máme přehled co se kde šustlo! Buďte v obraze!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Podoba náměstí Karla IV. - dopis starostovi města

V Mělníku dne 27.2. 2014

Vážený pane starosto,

využívám rád Vaši nabídku k diskusi nad budoucí podobou Náměstí Karla IV., kterou jste zveřejnil v „Mělnické radnici“ na sklonku minulého roku a pokusím se v tomto otevřeném dopise několik názorů k této tématice formulovat. Rád bych věřil, že tato nabídka nebyla pouze formální, totiž taková, která by vedení města umožnila pouze „udělat si čárku“ do kolonky „Diskuse nad podobou veřejného prostoru“ a poté názory veřejnosti nadále ignorovat.

    Již jednou jsem se podobné diskuse zúčastnil v roce 2012, kdy jsem artikuloval (jak víte)  ve formě petice názor značné části veřejnosti na nově zřízené veřejné osvětlení na Náměstí Míru. I přes všeobecnou občanskou apatii jsme získali na podporu našeho názoru přes 300 podpisů – bohužel i přes opakované sliby Vás a části zastupitelů nedošlo prozatím k žádné nápravě nežádoucího stavu a na náměstí zeje dosud „černá díra“ (obklopená nevyhovujícími svítidly), která ztěžuje večerní využití mělnické agory. Jsem ovšem naivní optimista a doufám, že se názorům věřejnosti v tomto případě nepovede stejně!

    Ze současného stavu náměstí je patrné, že vedení města dosud nemělo žádnou koncepci dalšího rozvoje tohoto významného prostoru, který by měl sloužit ke společenským, obchodním a reprezentačním účelům obce.

    Převládajícím dojmem je bezradnost radnice, o čemž svědčí např. to, že část chodníku pro pěší tvoří dlouhodobě (!) betonové panely (to se často nevidí ani na vesnici!) a část pěších komunikací chybí úplně (!) a tvoří je udusaná hlína („chodník“ v ul. Tyršova, což je významná spojnice mezi Náměstím Karla IV. a hlavní poštou!!!). V tomto místě (křižovatka ulic 5. Května, Tyršova a Nám. Míru) vznikla v minulém roce budka s občerstvením, která zde působí jako pěst na oko. Namísto, aby se radnice postarala o kultivaci tohoto místa, např. o zřízení chodníků, oživení zeleně apod. povolila zde naopak výstavbu stánku, jehož základy jsou pevně spojené se zemí a tudíž k jeho výstavbě bylo pořeba minimálně „Územního rozhodnutí“ městského stavebního úřadu! Stánek, který se nachází v městské památkové rezervaci, působí jako vřed. Má předchozí slova o bezkoncepčnosti a bezradnosti města berte jako eufemismy, ve skutečnosti je to katastrofa! Co tedy s náměstím?

    Město by mělo v první řadě zlikvidovat otřesný památník socialistického stavebnictví a megalománie v podobě foyer a sálu „kulturního domu“. Z této stavby lze možná zachovat pouze malé funkční části stavby do ulic Nová (banka GE a Školící středisko Ford) a Tyršova (bar Pravda) – ovšem bylo by nutné tyto zbytky stavby upravit/dokončit architektonicky tak, aby nedošlo k vytvoření slepých stěn otočených k náměstí (!!!). V případě, že by to nebylo možné je nutné vše beze zbytku zbourat až k budově pošty.

    Demolicí by měl projít také jeden ze dvou „obchodních domů“ na náměstí (ten v majetku města, druhý je – bohužel – v soukromých rukou). Svojí koncepcí budova již neodpovídá nárokům kladeným na moderní obchodní zařízení a po provozní stránce je velmi nákladná (vytápění). V blízké budoucnosti se značně prodraží i údržba - plášť budovy je v předkritickém stavu a spíš dříve než později bude potřeboval výměnu.     

    Stavba mělnického obchodního domu je architektonickou noční můrou a bylo by lze s úspěchem pochybovat o duševním zdraví jejího projektanta – obrovské hmoty stavby nezapadají do měřítka starobylého města (tzn. neodpovídají hmotám okolních budov), je zde nesmyslně mnoho tzv. obestavěného prostoru bez jakéhokoliv využití (chodby, schodiště). O „invenci“ projektanta tohoto paskvilu svědčí také to, že z obchodního i estetického hlediska nejzajímavější část budovy – přízemí na nároží s ulicemi Fibichova/Vodárenská – „vyplnil“ (namísto obchodních prostor, kavárny apod.) obří trafostanicí a veřejnými záchody.

    Jediné co by bylo možno (dočasně) z této stavby zachovat je přízemní fronta budovy do ulice Fibichova, kde sídlí banka (ČSOB) a provozovnu maso-uzeniny (Goldšmíd) – v tomto případě by se ovšem musela přeložit trafostanice a WC a zřídit na nároží obchodní prostory.

    V případě, že se problematika „obchodního domu“ nebude řešit, bude čím dál těžší najít pro celé toto monstrum nájemce z řad drobných podnikatelů. Údržba a provoz se bude prodražovat a časem hrozí, že se „obchodní dům“ úplně vylidní a změní v bezdomovci obývanou ruinu. Z urbanistického hlediska jde o kráter uprostřed města.

    Tato obchodní centra a kulturní dům vznikl bohužel plošnou demolicí hodnotné zástavby - domů, které zde organicky vyrůstaly po staletí a proto se jen velmi stěží podaří nahradit je rychle nečím vhodným. Proto by bylo rozumné místo po demolicích (opravdu velké náměstí) vyplnit parkovou úpravou a nespěchat s novou výstavbou. V případě prostoru po obchodním domě je možné využít sklonu náměstí k zřízení pěkného vodního prvku – fontány s kaskádou, kterou by obklopoval park se vzrostlými stromy. Vhodné architektonické řešení se může hledat desítky let a v případě tak důležitého prostoru to nebude na škodu.

    Velmi důležitým prvkem změny náměstí je i regulace provozu automobilů a parkování. Není možné, aby Náměstí Karla IV. sloužilo z větší části k parkování, na to je toto místo symbolicky i fakticky příliš důležité. Plocha náměstí by neměla sloužit k odkládání automobilů, ale k setkávání lidí.

    Parkování návštěvníků centra města, kteří směřují do jeho obchodů a úřadů, je třeba řešit jinde, ale zároveň v bezprostřední blízkosti centra města tak, aby to bylo i nadále pro návštěvníky pohodlné. Takovéto záchytné parkoviště by mělo být zřízeno (náhradou za zrušené parkoviště na náměstí) např. v prostoru nynější nekvalitní svažité travnaté plochy v Tyršově ulici (vedle bývalého kina Sokol), nebo by bylo možné využít po demolici vzniklou plochu mezi poštou a náměstím. V tomto případě by na parkoviště měla navazovat parková úprava, která by vznikla v místě dnešního „monumentálního“ vchodu do „kulturního domu“ a tím by parkoviště pohledově odstínila od náměstí (tj. reprezentativního prostoru). Místo po parkovišti v horní polovině náměstí by měl zaplnit park s lavičkami, který by plynule a logicky navazoval na park na místě zrušeného obchodního domu. Celé náměstí by se tak stalo odpočinkovou zelenou zónou.

Věřím, že nastal čas pro zásadní řešení. Příští generace nás (a naši dobu) budou hodnotit podle odkazu, který jim zde zanecháme. Očištění centra města od parazitních budov a následná parková úprava nám ostudu určitě neudělá!

Jde jen o jedno: NEBÁT SE (a nekrást)! (T.G.M.)

Jsem s pozdravem a těším se na podnětnou diskusi!

Petr Štemberk – občan města

p.stemberk@seznam.cz

Politika předchozí téma | následující téma

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

7 Vzpomeňme na plány z roku 2008


Vždy když se otevře toto téma okolo nám. Karla IV., tak si jako obyvatel Mělníka vzpomenu na velkolepé/hubé plány pána ze zámku, kdy dnes už náměstí mělo být hotové a měli jsme nakupovat v nové obchodní galerii na "novém" nám. Karla IV. Smiling

Mělník: Zmizí obchodní domy?

Kam kráčí město Mělník přes náměstí Karla IV.?

Na mělnické radnici je k vidění budoucí podoba náměstí Karla IV.

Trojrozměrný model ukazuje budoucí podobu náměstí!

Změní se náměstí Karla IV.?

 

A abychom nezapomněli i na megalomanský plán, který mu kde kdo svého času baštil Smiling A realita v roce 2014?

Obrázek uživatele remoska

7.2 můj názor


 Dobrý den já myslím že podoba náměstí se už nikdy k něčemu lepšímu nevrátí -protože na to nebudou peníze.

Ale co město , hygiena a všichni ti funkcionáři naprosto neřeší je naprosto příšerné přemnožení holubů kálejících na všechno v okolí naproti kostelu sv. Ludmily.

Jak si tam může někdo dávat v občerstvení jídlo já nechápu -já když tam jdu tak mi je na blití a na nic nemám chuť.

Je s podivem jak mělnická radnice i hygiena k tomu mlčí a píše na sebe ve stejnojmeném časopise oslavné články.

Ty holuby je třeba naprosto nelítostně vymlátit vystřílet a vytrávit !!! A není k tomu potřeba architektů. Ono stačí když je město čisté a vypadá vše lépe !

 

7.1 Jak dál s náměstím Karla IV.


Náměstí Karla IV. je dlouhodobě bolavá pata našeho města.

Od roku 2007 jsem se seznámil s návrhem na revitalizaci prostoru od arch. Charváta (řešil pouze plochu náměstí, nikoliv budovy), následně v roce 2008 pan Lobkowicz se zahraničním partnerem plánoval opravdu zásadní přeměnu tohoto prostoru (plochu náměstí i budovy). S panem Vajchrem a Schweigstillem jsme nad tím strávili hodně času a výsledek bohužel odpovídal i jiným snahám pana Lobkowicze - nic se nestalo. Kolem roku 2010 pak své návrhy představili studenti z ČVUT, ateliéru arch. Aulíka. Teď RM schválila 3.3. zpracování projektu výzkumu veřejného mínění Urbanistického řešení nám. Karla IV. agenturou FOCUS, Vrchlického sad 4, Brno.

Myslím, že postup by mohl být následující:

1. výzkum veřejného mínění - ať víme, co by si veřejnost přála

2. ideová soutěž, která bude jednak reflektovat výsledky výzkumu veřejného mínění + představí jednotlivé možné vize tohoto prostoru (řešme budovy i samotnou plochu náměstí)

3. projektová soutěž, kdy dojde k upřesnění podmínek na základě podmětů z ideové soutěže

Výsledek takové soutěže pak může v případě všeobecného konsensu uvádět postupně v život. Zda na to bude mít město dostatek finančních prostředků a odvahy, to už je na jinou diskusi.

Pro inspiraci ještě doporučuji článek o rekonstrukci náměstí v Dobříši - Respekt 16/2014.

JD

 

 

 

6 Podívejte se...


...za chvíli na nejmenovanou tv stanici, kde bude po tisícíprvní komedie Slunce, seno, erotika. V jedné části tam pozvou stavaře na opravu mlejna, kde straší. Už si nepamatuju kolik na to měli a za jak dlouho to muselo být hotovo, ale trošku to tu vážnou diskuzi tady odlehčí a myslím že to bude přesně sedět na tuhle problematiku.

Za chvilku bude léto, sezóna. Přijedou němci, italové, holanďani, francouzi, rusové(možná) Smiling, prostě cizinci. Pak pojedou tou lanovkou od přístavu nahoru k zámku, večer se projdou po náměstí, kde není vidět (mj. Petře, pořád mám v paměti jednu petici za odstranění LED světel v centru po revitalizaci, která se mi zdá tak nějak "vyšuměla" ke spokojenosti poptávaných a nezájmu většiny návtěvníků příchozích do centra pouze za úřady a poštou(podle vášnivých diskuzích ohledně parkování) pro než je veřejné osvětlení v těchto místech nepodstatnou životní starostí.

Kdysi jsem tu viděl i vizi "ze zámku", tak se nechám překvapit jaké nabídky mi budou předloženy před nastávajícími komunálními volbami. Do té doby se určitě něco zajímavého objeví.

 

Krásný mělnický(mělníčkový) večer Smiling

6.1 Měli!


Měli na to celých 35 000 korun! Smiling

5 Cizí slova


Asi jsem jen blbej občan, ale vážně nevím, co je to agora. Jestli mi někdo napíše, kde přesně to na náměstí je, budu rád, nerad bych do toho šlápnul.

Jinak já jsem rád, že někdo za nás apatické (to asi znamená něco jako líné) občany řeší a držím palce (to není moc namáhavé), a jestli tedy vážně zastupitelé slíbili posvítit si na to, tak by to měli splnit. Jinak už vážně nevím, koho ještě volit.

Asi bude problém, pane kolego, zbourat ty ostatní domy, ono to totiž vyjde na slušných pár miliónů. Ale město rádo prodává věci, tak by to mohli střelit, jak to leží a běží s povinností zbourat a ještě vydělat. Lepší nápad, když jsou tak bezradně bez koncepce. Obecně se vaše inspirace (= to znamená nápad +) hezky čte, ale tak nějak nestojí moc nohama na zemi a chybí tomu konstruktivní (= jako fakt naplánovat jak reálně (=doopravdy) na to) prvek.

Ano, hnusostánek na občerstvení by měl dostat architektonickou anticenu (abych artikuloval názor), naprosto jsem do jeho realizace (= to znamená udělat) netušil, že se tam smí taková hrůza postavit. A nepoužívat. Ale radši zbourat, když už jsme v té plošné demolici (= bourání).

Idealisty (=snílky) potřebujeme, ale startér auto netáhne, na to potřebujeme motor. Princ Oráč sliboval, že z centra města udělá super místo a nic, inspirace sama o sobě nás nikam neodveze.

Tento příspěvek byl celý napsán bez vykřičníků a taky to šlo.

4 Ideální řešení


Pane Štemberku, díky za prezentaci osobního názoru na tento problém, určitě to bude hodně lidí vidět podobným způsobem, nebo v nich alespoň probudíte zájem o tuto část města. Nicméně se u vašeho dopisu nemohu zbavit dojmu, že balancuje na hranici určitého ultimáta, ve kterém je použito takové množství vykřičníků, že jsem původně nechtěl ani dočíst. Uvádíte některá fakta takovým způsobem, jakoby o nich starosta a zastupitelstvo vůbec nevěděli.

To, co popisujete, je ideální stav. Jenže k optimálnímu má daleko. Mohu říci, že minimálně z poloviny s vámi souhlasím, ale možná bychom neměli ztrácet čas popisem zmíněného ideálu a raději se informovat o všech překážkách, které základní koncepci nasměrují reálným způsobem, který odrazí možnosti Města, včetně návaznosti na delší časový horizont.

Parkové úpravy by ostudu jistě neudělaly, souhlasím s vámi a doufám, že se to částečně podaří, ale tato městská část v minulosti sloužila hlavně jako dopravní propojení s centrem (autobousové nádraží, zásobování, apod.) a tomu parkování bych se tolik nebránil.

 

3 Starosta bydlí ve Všetatech


neřikám že je mu to náměstí putna to né jenom řikám že bydlí ve Všetatech tak si to měl asi spíš napsat někomu vocať koho to taky už leta todlecto žejo. Třeba mě. Já s tym teda nic moc nenadělám ale to tedlecten starosta ani ty vostatní prdi taky ne. Jenom se bojim aby si tym svym blokem nebo co to je starostu nebo někoho jinýho nevyaktyvoval a von neudělal ňákou blbost. Dyž budou ty volby.

Jinak máš Petře skoro ve všem pravdu akorát že to je tak všecko. Měl by si kandidovat nevim ale za koho. Někdy dyž na to koukám tak bych se z toho pozvracel. A to toho zasejc tolik nevidim. Rači počkej po volbách s toudle partou to teda nevidim určitě.

Lulu co to zase píšeš za voloviny dyť tady ty pitomove na to s vodevřenou hubou koukaj už přes 30 let. A demolovační firmu nemá to je taky blbost.

Ty hajzly podělaný holuby bych taky vodprásknul.

3.1 Právě, 30 let... a celou dobu nic...


No právě, a teď najednou honem vše odhlasovat,zbourat a zničit. A je potřeba zdůraznit,že vekou část této doby vládla na Mělníku tolik oslavovaná a všemi milovaná ODS,a to bez keců,to je holý fakt. Stavba samotná by po posouzení statikem jistě nějaké využití našla,proč hned bourat a ničit? Jen proto že se to postavilo za komára? Nebo proto že je to "něčí" zájem?

To s demoliční firmou byla určitá nadsázka - reakce na hromadné bourání všeho ,co je málo či vůbec využito. Jak jsem psal,nevím zda je zpracována urbanistická studie budoucí podoby náměstí,ale rozhodně by se tento krok měl řádně promyslet a hlavně zajistit financování. Ať se bude stavět a bourat co chce,stojí to nemalé peníze které dnes nikdo,tedy ani městská kasa nazbyt nemá,to je celé,nic víc...

2 Doplnění


...hezky napsáno a nemyslím si, že se po radnici chce nějaké extra rychlé rozhodnutí - tahle otázka tu nad městem visí již hodně hodně dlouho a radnice na její zodpovězení a zejména řešení má/měla času dost.

Snad s novou podobou náměstí by šlo ruku v ruce i vyřešení dalšího - pro mě velmi palčivého - problému, a to jsou holubi. Je jich moc - všude po Mělníku, ale část mezi "obchodními domy" a chodník u kostela sv-Ludmily  - to je teprve ten správný požitek... Je to opravdu již neúnosné, co do estetiky (troufám si zvolit slovo  - nechutné), o hygieně nehovoře...

2.2 Holubi ???


Mne spíš trápí přemnožení "spoluobčanů - indočechů",to je mnohem horší.Je pravda že se dají potkat i jednotlivě,spíše však v tlupách.Též to esteticky nevypadá dobře,když většina (nikoliv všichni) poberou "desátky" a posléze vylézají z heren nebo z kauflandu ,kde si zdarma narvali košík,což je v pořádku a zcela jistě to není rasismus naruby...

Holubi se dají humánně a hlavně legálně hubit....

Mne spíš zajímá,zda existuje nějaká studie možné podoby náměstí,zda někdo zkusil navrhnout využití stávajících objektů bez nutnosti bourat. A jak už tu bylo zmíněno,megalomanský plán hraběte z Nemanic,to nestojí za komentář,ty bludy co veřejně prezentoval,tomu snad nevěřil ani pacient blázince...

2.1 holubi


Kdo se nedovede dívat na holuby jako dítě, které obdivuje jejich krásu, ladnost a dokonalost jejich letu, kdo neobdivuje jejich věrnost sobě navzájem i jejich domovu, kdo nevidí,  že jsou součástí živé přírody tak, jako my, je nabubřelou kreaturou, která zaslouží "vodprásknout", jak napsal mělničan.

Jsou krásní, svobodní, uživí se sami, nežádají dávky Smiling, prostě si jen tak pro sebe žijí a přece jsou Vám na obtíž. Přeji Vám, abyste také jednou, až budete tou slabší, jako jsou oni vůči nám, ve stáří nebo nemoci, nebyla na obtíž nikomu, až budete konat svoji potřebu jinak, než odpovídá představám ostatních.

1 Názor...


Náhodou,nevlastníte demoliční firmu??? Z článku vyplývá že by jste snad chtěl zbourat půl města??? Demolice ,pokud to nevíte, je velmi nákladná záležitost.Nestačí jen něco zbořit,ale taky to někdo musí odvézt na skládku a podle druhu odpadu zaplatit,ptám se,má město na tohle peníze???Další věc je, kdo a co a hlavně za co tam postaví...Kritizovat radnici nebo kohokoliv je jednoduché,ale vzít na sebe odpovědnost za věc která tu bude několik desítek let tvořit tvář města,to není sranda.

Nevím zda má město zpracovanou urbanistickou studii o možné budoucí podobě,ale tohle není na jedno zasedání a mávnutí packou při hlasování....

Máte pravdu v tom,že stav je dlouhou dobu špatný,ale chtít teď ryclé a unahlené rozhodnutí po radnici by se do budoucna nemuselo vyplatit,nejde tu o jeden stánek s párky v rohlíku,ale o podobu velké části centra města...


https://www.traditionrolex.com/7