Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.
Co nového na mělnické gastroscéně II.
Další roční období nekompromisně ohlásilo svůj nástup - a je otázka, zda je to ještě jaro anebo už léto. Ať jedno nebo druhé, milovníci gastronomie se orientují podle otevřených zahrádek restaurací, a také dle nových sezónních menu šéfkuchařů.
Nový rok přinesl na mělnické gastroscéně dva významné přesuny.
Prvním je přesun oblíbené výletní restaurace U Červených vrat z Chudolaz do centra našeho města. Celý přesun s sebou přinesl i změnu názvu na Restaurace bez názvu. A to proto, aby nová restaurace nebyla přímo spojována s pohnutou historií prostoru restaurace U Rytířů, kde se teď nachází.
Každopádně tento přesun přinesl do centra další restauraci se skvělou úrovní, jak co se týče pokrmů, tak i obsluhy. Nyní je možné zavítat i na polední meníčka, kterým v centru může konkurovat jen málokdo. Osobně navíc oceňuji odvahu prorazit s neobvyklou, ale skvělou vietnamskou kávou DakLak nebo s pivem z pivovaru Cvikov.
Druhý velký přesun se týká Donnie Brasco, který teď najdete u pošty, v prostoru bývalého Rio baru. S tímto přesunem naštěstí nejenže nezmizelo oblíbené snídaňové místo v centru města, ale Donnie Brasco se snaží maximálně využít větší a zajímavější prostory ke kulturním aktivitám (koncerty, hudební večery, apod.)
O přesunu oblíbeného italského stánku z mělnických farmářských trhů do prostor zámecké enotéky jsem psal již minule. Teď je to pár týdnů, kdy Sapore Italiano otevřel svou terasu a všechny ty italské dobroty je možné si vychutnat s krásným výhledem na všechny mělnické soutoky.
Stejně jako podzim i jaro přináší nové gastro produkty k ochutnání. Tentokrát potěší téměř výhradně milovníky dobrého piva. Mělnická pivotéka Pivo&Zahrada připravila na Velký pátek své jarní pivo typu Maibock, ze kterého jarní nálada přímo prýští. Pivní projekt lobečského sládka eponymně nazvaný Květák po Pink El Doradu tento měsíc představí nové pivko John Lemon & Ginger Harisson. A mělničtí mají ještě jeden chutný pivní zářez a to Mosaic IPA od Brew Teamu, který by měl být brzo k mání v třetinkových lahvičkách v několika mělnických podnicích (a možná ho lze ochutnat ještě pár dní u Němého Medvěda na čepu).
Když už jsem výše zmínil mělnické farmářské trhy, tak musím jak pochválit, že si i s novým provozovatelem drží svou úroveň, tak především, že se zde objevilo pár zajímavých pochoutek - například čerstvě připravené topinky s rozmanitými pomazánkami, nové druhy vaflí od Vafle Mělník anebo v dalším stánku tekoucí švýcarský sýr raclette.
Ze sezónních nabídek musím zmínit nové, výborné menu Restaurace Na Hradbách a nebo novinky v Ristorante Santo, kde doporučuji sledovat speciální víkendové nabídky. Určitě se můžeme také těšit na hojně navštěvované brunche Kafe Mělník, které se díky počasí mohou konat i venku (i tak doporučuji udělat si rezervaci předem), ten nejbližší je naplánován už na 5. května.
K jarním teplým dnům se také hodí zmínit lehkou japonskou specialitu Shabu Shabu, kterou si v Sakura Sushi na příjemné terase dokončíte přesně podle své chuti. Dny jsou vlastně stále teplejší a tak je potřeba připomenout nejlepší zmrzlinu ve městě v mlazickém Eva Bistro.
Aktuálně nás čeká událost nejen pro milovníky dobrého mělnického vína - Vinná noc 2019, kde se opět můžeme těšit na několik stánků s gastro pochoutkami. Nelze nezmínit mělnický foodtruck Nachleba, dezerty od Family bakery, mělnické pikantní uzeniny a nebo signature burger (se sýrem raclette, víno-cibulovým chutney z vína vinařství Kraus, zauzenou slaninou a grilovanou zeleninou) přímo pro Vinnou noc od Němého medvěda.
Drobné upozornění: s letošní Vinnou nocí také souvisí dočasný přesun sobotních trhů na spodní náměstí.
Zhruba o měsíc později se náměstí Míru zaplní výčepy minipivovarů z blízka i z daleka a to na Mělnické pivním festivalu.
Smutnější událostí je konec Polívkarny, o které byla zmínka v minulém článku.
Rád bych se ještě podělil o několik tipů na dobré restaurace v našem okolí.
Měli jsme možnost ochutnat jarní menu litoměřické restaurace Capra, jejich králičí roláda s nádivkou je bezkonkurenční. Mimochodem, na léto připravili několik vlastních, vylazených drinků a tak doporučuji spojit návštěvu s výletem vlakem. Skvělým místem s pokrmy na vysoké úrovní je neratovická restaurace Aroma, pěkný a chutný výlet skýtá Statek 1738 poblíž Veltrus, a moc pěkné místo je Homutův statek v Sedleci u Mšena, ale zde se restaurace otevírá jen při speciálních akcích, jako byly například povedené jarní zabijačkové hody. Své sezónní nabídky poměrně často obměňuje také restaurace Na Štěpáně v Obříství. A málem bych zapoměl na skvělou, domácí srbskou kuchyni Drákulovy krčmy v Jestřebici, zajeďte si ochutnat třeba jen jejich domácí klobásu s pečenou paprikou.
A nakonec, pro “odlehčení” přidávám zajímavý souboj extrémních jedlíků, který proběhl v mělnické pobočce Daniel’s burger již před dlouhým časem, ale je mi zároveň oslím můstkem na aktuální letní prasárničku - kornout plný hranolek se slaninou a čedarem, kterou se s vámi loučím
Poslední komentáře
Petr Moss
Regionální muzeum Mělník
Taxi Novák
smejd
michaell.n
SimonaK
SimonaK
SimonaK
SimonaK
SimonaK