Tip: Události z kalendáře si můžete pohodlně přenést ve formátu ICS do Vašeho mailového programu či mobilu.

Co nového na mělnické gastroscéně III.

Je tu léto, čas otevřených zahrádek před kavárnami a restauracemi, a také jedinečných akcí venku na čerstvém vzduchu. A mimo jiného právě několik tipů na zajímavé akce najdete na konci článku.

Parádní letní novinkou je znovuotevření stánku na náměstí Karla IV., nově se jmenuje Šestihran a nabízí skvělou kávu, limonády, něco na zub a také letní specialitu nanugato (což je variace na oblíbené kávové affogato). Vše ve výborné kvalitě, protože za Šestihranem stojí známé Kafe Mělník. To zároveň na pátek 2. 8. plánuje před kavárnou akci plnou dobrých vín, hudby a vybraných lehkých pochoutek.

Jako minulý rok si za hezkého počasí můžeme užívat pikniky od Dion’s catering v parku u chrámu sv. Petra a Pavla přímo v centru města. Stánek nabízí výběr piv z minipivovarů, dobrá vína, něco malého na zub, ale i piknikové deky, kytaru a další maličkosti, které zpříjemní chvíle v tak hezkém prostoru.

Obchůdek Bonté se přejmenoval na příznačnější Božské chuťovky a z jejich sortimentu je třeba vypíchnout oblíbenou starou vyzrálou goudu s krystalky soli anebo sáčky jejich vlastních pražených mandlí. V nabídce mají také nové pivo Enigma IPA od Brew Teamu.

Smutnou novinkou je ukončení provozu hvězdy naší gastroscény - Ristorante Santo.

Avšak už teď je známo, že se na stejném místě připravuje indická restaurace Namastaey India (již má pobočky na Kladně a v Berouně), která jistě bude příjemným (a já doufám, že i příjemně pikantním) zpestřením nabídky pro naše chuťové pohárky.

Krásným objevem je penzion a bistro Na Kmíně v nedalekém Obříství. A když píšu “krásným”, mám tím namysli opravdu moc pěkné prostředí. Bistro má otevřeno ve čtvrtek, pátek a v sobotu a mimo dobré kávy a skvělých zákusků od PunkRockCakes nabízí vždy několik lehkých pokrmů.

Dalším příjemným objevem z našeho okolí je další výrobce cideru (resp. cidre) - Carboy cidre z Jenichova. Používá jablka z vlastních kokořínských sadů, jeho cidre je dělán po francouzsku, ale jejich experiment s chmelením mohu na léto velmi vřele doporučit.

 

A jaké novinky mají nebo připravují restaurace ve svých letních nabídkách?

Sakura Sushi už nějakou dobu nabízí novou, skvělou rolku s kaviárem Beluga a mikrobylinkami od Jakuba Svobody, a také Bun Bo Nam Bo - vietnamský pokrm, který si získává srdce stále více lidí. Skvělou zprávou je také plánovaná účast s vlastním stánkem na letošním Mělnickém vinobraní (bude ramen s křupavým bůčkem!).

Restaurace na Hradbách také pilně ladí nové menu, kde zazáří takové pochoutky jako pečený filet z kapra s citronovou pěnou, telecí hrudí s bylinkovou fáší nebo hovězí jazyk s kedlubnovým ragú se slaninou.

Restaurace U Piráta přes léto nabízí pečené vepřové koleno s křenem a hořčicí a také výběr nových letních drinků.

 

Několik tipů na podniky ve vzdálenějším okolí, do kterých stojí za to vážit cestu.

Moc rád doporučuji stánek Dubistro v Dubé (cca 20 km), v pátek a v sobotu připravují poctivé, ale lehké burgery s trhaným masem plné neobyčejných chutí inspirovaných Asií nebo Mexikem. Nabízí také vždy jednu dobrou polévku, pivo z nedalekého pivovaru Mlýn ze Střížovic nad Štětím, výše zmiňovaný jenichovský cidre Carboy cidre nebo dokonce kávu od La Boheme café.

Pěkným zážitkem je také výlet do Klášterce nad Ohří (necelých 30 km od Mělníka, kousek za Budyní n.O.), kde je Dvůr Perlová voda. Rozlehlý statek přebudovaný na penzion a skvělou restauraci s vlastním minipivovarem Lanýž. Pro letní akce mají dokonce připravené malé venkovní bistro ne nepodobné pražskému projektu Manifesto. Za všechna dobrá jídla musím vyzdvihnout alespoň jeden neobvyklý předkrm - kachní žaludky s česnekovou pomazánkou a špenátem, k pivu je to dokonalá pochoutka.

Podobně vzdálená (cca 30 km) je pak Restaurace pod Habsteinem v Jestřebí. Jejich nabídka je poměrně široká, ale naštěstí to neznamená, že by tím pokrmy ztrácely na kvalitě. Kuchař si na nich dává chvíli záležet, takže je na co se těšit. Jen ty porce jsou občas docela obrovské.

Výlet do pěkného prostředí také nabízí Resort Svět v Úžicích (cca 15 km). Po dobrém jídle ve srubu doporučuji projít se dál po areálu plném rybníčků a pěkných zastavení.

A nesmím zapomenout na SteakGrill (dříve u Krobiána) na samém okraji Roudnice nad Labem (Račiněves, cca 20 km). Jejich víkendové grilování selat, kachen nebo kuřat by měl zažít každý.

 

V úvodu jsem zmiňoval, že léto je plné gastro akcí, proto několik z nich níže představuji.

27. 7.
Nejbližší akcí je druhý ročník Mezinárodního festivalu jídla a vína přímo u nás na Mělníku, na náměstí Míru. Organizátoři se spojili s českou foodtruckovou asociací a tak mimo dobrých, nejen mělnických vín akce slibuje velmi pestrou nabídku dobrot.

26. - 28. 7.
V pivovaru Neumann v Mělnickém Vtelně se koná každoroční Anenský festival řízků, kde můžete ochutnat na dvě desítky druhů řízků. Na stejném místě se pak 23.-25. 8. koná Bejkfest, který je postaven na specialitách z mladého býčka.

10. 8.
Mělnický košt - oblíbená vinařská akce, která se v posledních letech zaměřuje na lepší gastronabídku. Letos se mimo jiných ukáže také Bystrý králík, který před časem na Mělníku provozoval vegetariánské bistro a na tuhle akci připravuje vegan hotdog a vietnamskou bagetu Bahn mi. Samozřejmostí jsou děvčata s mělnickým foodtruckem Na chleba, nabídka sýrů a uzenin výrobců z okolí, pro náročnější jazýčky bude opět přítomen stánek lahůdek Olympia a na povzbuzení bude k dispozici stánek roudnické kavárny Café Prostor s kávou z litoměřické pražírny Zoban. Můžete se také tešit na letošní speciální degustaci ryzlinků na Radničním dvoře.

20. 8.
V úterý 20. 8. odpoledne proběhne na náměstí Míru akce Mělník hraje (tentokrát charitativně pro Bédu), a mimo Na chleba se zde také objeví Němý medvěd se svými hamburgery a limitovanou edicí pivního speciálu, nebo Kafe Mělník

20.-22. 9.
A samozřejmě nemohu zapomenout na velké Mělnické Vinobraní 2019, které také rok od roku zvyšuje úroveň a rozsah své gastronabídky. Letos se podstatně rozvíjí degustační zóna na Radničním dvoře, kde budou připravené jak oblíbené degustace vín tak i párování pokrmů, apod. A doufám, že do festivalové zóny dorazí další originální foodtrucky.

U Donnie Brasco baru proběhla venkovní akce spojená s grilováním pěkně velkého prasátka, která změnila prostor parkoviště pod barem v příjemné místo. Proto se bude v průběhu léta v podobných akcích pokračovat. Mezitím můžete sytit místo svých žaludků své uši a duši a to poslechem živého hraní na piano, které se zde koná několikrát týdně.

Ze vzdálenějších akcí asi mohu zmínit Food festival Brandýs (7. 9.) nebo již podzimní akci Slaný na talíři (5. 10.) ve Slaném, a nebo oblíbený Gastro Food Fest (20. 10.) na výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích.

Pokud máte svoje tipy na zajímavé akce, neváhejte se s nimi podělit do komentářů nebo zprávou.

 

Co dodat závěrem letního dílu o novinkách na mělnické gastroscéně?

Uživejte si léto, dosyta! Smiling

 

Předchozí díly série: 2.1.

PS: Uznávaný psychiatr Radkin Honzák "Pro spokojený život je dobré trávení důležitější než geniální mozek.": https://bit.ly/2M6CssW

 



Ostatní