Tip: Staňte se redaktorem! Přidejte se k našemu teamu!

Mělníček se potýká s technickými obtížemi.
Na uzdravení pracujeme. Prosíme o trpělivost.

Report z degustací

Brloh bar - je mladý mělnický podnik, kde pracují barmani, kteří se dostali mezi světovou špičku. Proto si dovoluji publikovat aktuální text, který jejich práci trochu přibližuje, ač to zrovna není míchání koktejlů. Následující článek převzat z Pěkně vyuzeného blogu.

 

Jsme nadšení, že jsme se pustili do organizace pásma degustací, protože víme, že svět kvalitních rumů, whiskey a vína je velmi široký a opravdu stojí za poznání. 

Pásmo degustací v Brloh Baru není jen pro nováčky – snažíme se vždy vybrat netradiční vzorky tak, aby si je dokázal vychutnat naprostý laik, zároveň i člověk, který už něco nachutnal, ale užije si je i labužník, který se alkoholu více věnuje a vyzná se.

 

Každá degustace je zaměřena na jeden druh alkoholu a jeho konkrétní téma (podívejte se sami na popis jednotlivých degustací). To znamená, že nejprve pečlivě vybíráme nejvhodnější průřez vzorků daného nápoje, poté připravíme prezentaci a graficky zpracovanou degustační mapu.

Avšak nesnažíme se na hosty chrlit množství čísel a grafů, ale pomocí netradičních historek, zajímavostí a událostí vysvětlujeme, jak daný nápoj vzniká, jaká má pravidla a co vlastně ochutnají. Je to spíše takové naučné povídání o dobrém pití u sklenky skvělé whisky, rumu nebo vína. 

Díky bohatým zkušenostem a respektování chuťových map společně s kolegy z naší kuchyně doladíme tematické párování s občerstvením. V den degustace upravíme prostor baru pro větší soukromí a pohodlí hostů, připravíme správné sklo, nalijeme welcome drink a pak přijde ta chvíle samotného ochutnávání, ale to nejlépe přiblíží sami hosté…

 

Pavel N.
„Zatím mám za sebou dvě řízené Brloh bar degustace. První zaměřenou na rumy a druhou na whisky. Obě probíhaly obdobně a vyloženě mě nadchly. Měl jsem totiž nejdřív trochu obavy, když se mi nepodařilo domluvit s nikým z kamarádů, kdo by se ke mně přidal, abych tam neseděl tiše sám, nevypil anonymně pár vzorků a nešel domů. Tak takhle to naštěstí rozhodně neproběhlo. Zřejmě i proto, že se degustace konají ve středu, což si přiznejme, není obvykle zrovna ideální den na večer v baru, tak se na místě sejde partička viditelně podobně smýšlejících přátelských lidí. K tomu se přidá tým Brloh baru v čele s Tomášem Nyárim, který první dvě degustace vedl, a jsou to fakt profíci. Kromě degustačních vzorků a drinku na uvítanou mají ke každému vzorku připraveno něco drobného k zakousnutí, co se vzájemně dobře páruje. Celá degustace probíhá v uvolněném přátelském duchu, kdy kromě Tomášovi odborné prezentace (dokonce se promítá), se průběžně společně diskutuje, vypráví se zážitky z cest a ochutnávek, padají dotazy a odpovědi, názory. Přesto má degustace myslím vysokou odbornou úroveň, Tomáš fakt ví, o čem mluví a většinou není sám. Nejen že jsem tedy v příjemném prostředí a kolektivu ochutnal několik velmi zajímavých rumů nebo whisky, ale dozvěděl jsem se tak i spoustu nového. A člověk ani neví, jak a o pár hodin později je konec degustace. Ale bar i ve středu zavírá až v jednu, takže ne nutně konec večera... jen pozor, přece jen pak následuje čtvrtek :)”

Martin K.
„Byl jsem na ochutnávce 6 vybraných whisek, přednáška byla vedena velice profesionálně, atmosféra rodinná a všechny vzorky chutnaly velice dobře. Za mě úžasný zážitek a opět rad znovu zopakuji.”

Martin M. 
„Navštívil jsem jakožto zvědavý zákazník degustace o úvodu do světa rumů a úvod do světa whisky. A ač je mi bližší druhý zmiňovaný nápoj, tak mne nadchla uvolněná atmosféra na obou setkáních. Potkali se na nich lidé se stejnou láskou ke kvalitním nápojům, a kdyby nás z baru nevyhnali, tak bychom si na něm o ušlechtilých rumech a whisky nejspíše povídali dodnes.
Zajímavým doplňkem bylo napárované občerstvení, které celou degustaci zase posouvalo o kousek dále. Snoubení chutí zde fungovalo na výbornou a člověk si nápoje užíval zas z trochu jiného úhlu.
Opětovně jsem se utvrdil v tom, jak bohatý je svět alkoholu a že mne vždy dokáže nadchnout něčím novým.”

 

Moc nás těší takový zájem hostů, proto jsme přidali nové termíny. Do letních prázdnin nás tedy čekají ještě 3 degustace. A při té poslední, nazvané The Blend si hosté pod inspirativním dohledem jednoho z předních českých znalců whisky dokonce namíchají vlastní whisky.

Další pásmo pak připravíme na podzim, pravděpodobně po Mělnickém vinobraní. 
Skvělých témat máme na několik let dopředu! Je na co se těšit!

 

 

 



Ostatní